Bucuresti, 17 octombrie 2012: Asociatia de Pacienti cu Aritmii (A.P.A) continua actiunile din cadrul campaniei de constientizare cu privire la aritmiile cardiace „1 EURO = 1 PACIENT”, realizand doua filme cu scop educativ pentru publicul larg.

Dezvoltata intr-o perioada dificila pentru multi dintre romani, A.P.A este prima Asociatie din Romania, care se adreseaza bolnavilor de aritmii. Asociatia are o misiune grea, de a informa atat pacientii cat si publicul larg cu privire la gravitatea bolii si consecintele netratarii acesteia la timp. Fibrilatia atriala este alaturi de hipertensiunea arteriala, principala cauza a accidentului vascular.Numai o zecime din persoanele cu fibrilatie atriala sunt tratate corect. A.P.A furnizeaza informatii utile si suport privind preventia si tratarea bolii, atat pentru persoanele care sufera de aritmii, cat si pentru cei care au in jurul lor astfel de persoane.

„Conform ultimului raport elaborat de OMS cu privire la starea sanatatii in tarile lumii, Romania se gaseste in ultimii 20 ani pe o panta ascendenta a mortalitatii cardiovasculare. Ucigasul numarul unu in Romania sunt bolile cardiovasculare. in comparatie cu tarile din grupa EUR-A conform clasificarii OMS (incluzand tarile Europei occidentale), in Romania cel mai mare “excedent” de mortalitate pentru grupa de varsta 25-64 ani este dat de boala cerebrovasculara (accidentul vascular cerebral); in Romania mortalitatea prin aceasta grupa de boli este de 6 ori mai mare decat in Europa vestica.”Vicepresedinte A.P.A – Dr. Anca Dan

Asociatia de Pacienti cu Aritmii (A.P.A) a demarat din luna septembrie campania nationala de constientizare cu privire la aritmiile cardiace “1 EURO = 1 PACIENT”. in cadrul acestei campanii, A.P.A  a realizat 2 filme cu scop educativ, cu ajutorul carora, publicul interesat va descoperi ca fibrilatia atriala se poate trata, mergand la doctor si urmand tratamentul corect. A.P.A. trage un semnal de alarma cu privire la gradul scazut de constientizare in randul pacientilor, dar si in cadrul sistemului de sanatate.

in cadrul primului film educativ Asociatia prezinta publicului declaratii ale unor oameni din jurul nostru care sufera de aceasta boala, in speranta ca romanii vor merge la medic mai des si vor urma tratamentul corect. Scopul principal al realizarii acestui film este de a educa populatia si de a demonstra ca toti suntem predispusi la aceasta boala. Una din 4 persoane de peste 40 ani va face odata in viata fibrilatie atriala.

Mesajele Asociatiei trebuie sa ajunga si la tinerii din Romania. S-a realizat, astfel, o animatie special pentru ei.  Intrucat tinerii sunt mari iubitori de nou si de canale de socializare, animatia va fi distribuita gratuit pe pagina de socializare Facebook a Asociatiei.  Cele doua personaje din animatie poarta un dialog simplu, dar informatiile oferite sunt importante in educatia tinerilor.

“Fibrilatia atriala este, alaturi de hipertensiunea arteriala, principala cauza a accidentului vascular. Prevenirea bolii si a mortii prin boala incepe de la baza piramidei, educand intreaga populatie. Asociatia de Pacienti cu Aritmii si-a asumat aceasta sarcina grea si de lunga durata de educare a populatiei, incercand sa inglobeze in acest proces toate grupele de varsta, considerand ca nu este niciodata prea devreme sa invatam sa ne ferim de boala.” Vicepresedinte A.P.A – Dr. Anca Dan

in cadrul campaniei “1 EURO = 1 PACIENT” A.P.A isi propune sa ofere informatii suport  tuturor romanilor. in Romania doar 70 000 de persoane fac tratament de protectie impotriva atacului cerebral, iar din acestia numai jumatate fac tratamentul corect. A.P.A incearca sa ii ajute pe ceilalti 200 000 sa faca tratamentul corect.

Despre Asociatia de Pacienti cu Aritmii (A.P.A.)

Asociatia de Pacienti cu Aritmii este o asociatie de pacienti si rude ale pacientilor care sufera de aritmii cardiace, organizatie non-profit care s-a nascut in anul 2011, din dorinta de a informa publicul cu privire la aritmiile cardiace. in cadrul asociatiei numarul cel mai mare de pacienti este reprezentat de cei care au fibrilatie atriala.

Scopul principal al Asociatiei este de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei in legatura cu aceasta maladie. O mare parte din pacientii cu fibrilatie atriala afla ca au aceasta aritmie dupa ce au facut accident vascular cerebral. Asociatia isi propune sa ajute populatia sa depisteze fibrilatia atriala si sa constientizeze importanta tratamentului preventiv administrat corect.
Membrii fondatori ai Asociatiei de Pacienti cu Aritmii sunt: Presedinte A.P.A. – Dna Mihaela Buzatu, VicepresedinteA.P.A – Dna Elena Dumitrescu, Medic si VicepresedinteA.P.A – Dr. Anca Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here