Bucureştiul găzduieşte, miercuri şi joi, Congresul Partidului Popular European (PPE), unde sunt aşteptate să participe 27 de delegaţii oficiale – şefi de state şi de guverne şi reprezentanţi din ţările membre şi nemembre ale Uniunii Europene.

La congres, care se va desfăşura la Palatul Parlamentului, sunt aşteptaţi să ia cuvântul preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, preşedintele Traian Băsescu, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul bulgar Boyko Borissov, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, premierul polonez Donald Tusk.

De asemenea, pe lista celor care ar putea susţine discursuri în prima zi a Congresului PPE se află şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, precum şi preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.

Principalele trei puncte pe agenda congresului PPE de la Bucureşti sunt alegerea conducerii partidului paneuropean, ce are loc conform statutului o dată la trei ani, discutarea platformei program a PPE şi aprobarea unui manifest al formaţiunii, şi conturarea unui profil al candidatului popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014.

Alegerea preşedintelui PPE va avea loc miercuri, în prima zi a congresului, iar secretarul general al formaţiunii şi vicepreşedinţii vor fi aleşi joi.

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, preciza, săptămâna trecută, că platforma partidului este un document de circa 50 de pagini, cu trei capitole, respectiv reconfirmarea sistemului de valori al popularilor europeni, noile provocări cu care se confruntă Europa şi societăţile europene şi viitorul Uniunii Europene.

‘Am pregătit această platformă timp de 18 luni şi am primit din partea partidelor membre şi a asociaţiilor afiliate peste 800 de amendamente. A fost o sarcină enormă să le integrăm, avem un sistem care stipulează că, dacă în grupul de lucru este o majoritate de două treimi, amendamentul este inclus în text, dacă există o majoritate de o treime este respins şi dacă există o majoritate între o treime şi două treimi aceste amendamente trebuie discutate în plenara congresului. Sunt acum 22 de amendamente care vor fi discutate în plenara congresului de miercuri, de la Bucureşti’, a spus Martens.

El a adăugat că la congres se va adopta şi un manifest al PPE într-o formă redusă ca dimensiune, care va reafirma valorile partidului.

În ceea ce priveşte alegerea viitorului candidat PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Wilfried Martens a explicat că există doi paşi care trebuie urmaţi. ‘Primul este crearea profilului, iar când suntem de acord asupra acestuia ne vom decide asupra procedurii, care trebuie să fie una deschisă şi democratică’, a precizat liderul PPE.

Serviciul român de Protecţie şi Pază a informat marţi că măsurile care se vor lua pe parcursul desfăşurării la Bucureşti a Congresului Partidului Popular European sunt specifice celor luate pe durata prezenţei în România a unor înalţi demnitari, conform atribuţiilor şi competenţelor legale, punctând că ele vor permite derularea în condiţii normale a activităţilor cotidiene.

„Activitatea tuturor forţelor participante din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va fi coordonată în mod integrat de Serviciul de Protecţie şi Pază”, a precizat SPP.

Potrivit SPP, la eveniment vor fi prezente 27 de delegaţii oficiale, care vor beneficia de măsuri de protecţie din partea Serviciului de Protecţie şi Pază. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here