Spania este pregatita sa ceara ajutor extern pentru finanţele publice de la ţarile din zona euro incepand chiar cu weekend-ul viitor, dar Germania a semnalat ca guvernul de la Madrid ar trebui sa astepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.

Unii parteneri din zona euro si pieţele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achiziţii de obligaţiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit CNBC.

„Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutyor extern”, a spus o sursa. Trei alţi oficiali europeni de nivel inalt au confirmat, pe surse, schimbarea poziţiei Spaniei.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Spania ia toate masurile potrivite pentru a-si depasi problemele fiscale si nu are nevoie de sprijin financiar. Investitorii vor recunoaste si vor rasplati reformele guvernului spaniol, a spus el.

Mai mulţi diplomaţi europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prefera sa evite sa ceara unui parlament tot mai retricent sa aprobe pachete de ajutor separate pentru ţari din zona euro.

„Nu are sens sa trimiţi in Bundestag una cate una decizii asteptate in cazul Greciei, Ciprului si posibil Spaniei. Punerea acestora la pachet are sens, din cauza conţinutului dar si politic”, a spus sursa germana.

Ministrii de Finanţe din zona euro au avut un schimb tensionat de replici la reuniunea din Cipru, de la mijlocul lunii septembrie, unde Schaeuble a spus omologilor sai ca Berlinul nu poate trece prin parlament un pachet de ajutor pentru Spania atat de repede dupa aprobarea finanţarii de pana la 100 de miliarde de euro pentru bancile spaniole in iulie.

intrebat despre informaţiile privind indemnurile ca Spania sa astepte, un purtator de cuvant al executivului german a declarat ca fiecare ţara ia decizii proprii, iar Germania nu preseaza intr-o direcţie sau alta.

Un reprezentant al premierului Spaniei a afirmat ca nu are cunostinţa despre un veto al Germaniei in privinţa unei cereri de ajutor.

UE vrea sa evite o noua acutizare a crizei prin acordarea de ajutor Spaniei inainte ca aceasta sa ajunga pe marginea prapastiei si nu va pune condiţii grele, in afara de masurile de austeritate anunţate deja de Spania.

Oficialii din zona euro iau in calcul o linie de credit cu condiţii, care sa menţina Spania pe pieţele financiare cu sprijin din partea fondurilor de urgenţa ale zonei euro pe piaţa primara a obligaţiunilor si cu suportul Bancii Centrale Europene pe cea secundara. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here