IMMOFINANZ Group a inceput anul financiar 2012/13 cu succes. Compania a inregistrat o imbunatatire semnificativa a rezultatelor operationale si a continuat trendul pozitiv inregistrat in trimestrele anterioare. Veniturile din inchirieri au crescut cu  14,2%  fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 162,3 milioane de euro, mai ales datorita achizitiei, pe 16 mai 2012, a diferentei de 50% din actiunile centrului comercial Golden Babylon Rostokino. Aceasta crestere consistenta a veniturilor din inchirieri a fost reflectata si in rezultatele operationale, care au crescut cu 22,6%, de la 99,2 milioane de euro la 121,7 milioane de euro. Cu toate acestea profitul net a scazut de la 28,2 milioane de euro in primul trimestru al anului precedent la 9,2 milioane de euro in primul trimestru al anului 2012/13, datorita efectelor negative ale schimbului valutar precum și evaluarii derivatelor financiare. Dupa o ajustare a acestor efecte, profitul net inregistrat a scazut cu 16 milioane de euro, la 69,1 milioane euro. Acest declin a fost generat doar de scaderea brusca provenita din reevaluarea investitiilor in proprietati (ajustate la efectele schimbului valutar). Fluxul de numerar brut a crescut considerabil, cu 67,6%, la 107,7 milioane de euro.

„Am inceput anul foarte bine, cu venituri mai mari din inchirieri si o crestere a fluxului de numerar. Aceste rezultate ne cresc in mod cert competitivitatea, dar dovedesc si faptul ca <<mașina imobiliara>> pe care am construit-o functioneaza. Succesul nostru este, asadar, confirmat de cifre”, comenteaza Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. „Pentru restul anului financiar ne asteptam sa continuam in acelasi ritm de crestere pe care l-am inregistrat in primul trimestru. Cum intentionam sa atingem acest obiectiv? Vom continua in aceeasi directie strategica si vom reduce costurile operationale pentru a ne concentra si mai mult pe generarea fluxului de numerar. De asemenea, intentionam sa optimizam continuu portofoliul de investitii curent, prin imbunatatirea ratei de ocupare, prin tranzactii profitabile si intensificarea activitatilor de dezvoltare. Efectele negative ale schimbului valutar raportate in cadrul rezultatelor financiare va fi eliminat in mare parte pana la sfarsitul anului prin restructurarea de capital a companiilor implicate din estul Europei.”

Venituri din gestionarea activelor

Veniturile din inchirieri s-au ridicat la 162,3 milioane de euro in primele trei luni ale anului financiar 2012/13, reprezentand o creștere de 14,2% fata de aceeași perioada a anului trecut (142,1 milioane euro). Aceasta evolutie semnificativa este datorata in principal segmentului de retail, respectiv achizitionarii diferentei de 50% din actiunile centrului comercial Golden Babylon Rostokino: comparativ cu anul precedent, acest segment a generat o crestere de 35,1% din veniturile din inchirieri, reprezentand 17,6 milioane de euro. Veniturile din inchirieri generate de celelalte segmente au fost, de asemenea, mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent: pe segmentul rezidential veniturile au crescut cu 2,9%, pe segmentul spatiilor pentru birouri tot cu 2,9%, iar pe segmentul de logistica veniturile au crescut cu 0,4%.

Veniturile totale din gestionarea activelor au crescut cu 25,8%, la 142 milioane de euro, datorita cresterii anuale a veniturilor din inchirieri si a reducerii cheltuielilor imobiliare (112,9 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12).

Venituri din vanzarea proprietatilor

Vanzarea de proprietati in perioada de raportare a generat venituri de 6 milioane de euro (1,6 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12). Aceste tranzactii implica mai ales proprietati din Austria. Pe langa o serie de proprietati mai mici, optimizarea portofoliului a generat si vanzarea unei cladiri din Mariahilfer Strasse 53, din Viena. Aceasta proprietate este o cladire renovata din secolul al XIX-lea, cu o suprafata de peste 4.000 de metri patrati, care gazduieste sediul unui binecunoscut lant de textile, precum si spatii de birouri și rezidentiale.

Venituri din dezvoltarea de proprietati

Vanzarea stocurilor și evaluarea proiectelor active de dezvoltare au generat, in perioada de raportare, venituri in valoare de 2,6 milioane de euro, inainte de efectele schimbului valutar (11,7 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12). Cea mai mare contributie la acest rezultat deosebit l-a avut vanzarea complexului de apartamente BUWOG.

Cheltuieli adiministrative

Cheltuielile administrative (cheltuielile de regie și cele cu personalul) au crescut usor de la     -32,1 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12 la -34,5 milioane de euro in perioada de raportare. Aceasta diferenta a fost determinata in special de cresterile salariale de la inceputul acestui an financiar. De asemenea, aceasta crestere reflecta si cheltuielile de personal aferente preluarii integrale a Grupului Adama, precum si suplimentarea personalului pentru activitati de dezvoltare, mai ales in Germania.

Rezultate operationale, EBIT, EBT, profit net

imbunatatirea puternica a veniturilor din gestionarea activelor a generat o crestere substantiala a rezultatelor operationale care au inregistrat o creștere de la 99,2 milioane de euro in anul precedent la 121,7 milioane de euro. Dupa includerea rezultatelor pozitive ale evaluarii (inclusiv efectele schimbului valutar) care au totalizat 66,8 milioane de euro (44,5 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12), IMMOFINANZ Group a generat un EBIT de 188,5 milioane de euro in primul trimestru al anului 2012/13 (143,7 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12).

Rezultatele financiare au fost negative, de -177,6 milioane de euro (111,7 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12). Aceasta cifra include cei -94 milioane de euro, reprezentand efectele schimbului valutar ca elemente opuse efectelor pozitive legate de schimbul valutar din reevaluarea proprietatilor. si alte rezultate financiare (-35,1 milioane de euro) au fost de asemenea negative, si datorita rezultatelor din evaluarea efectelor derivatelor mentinute pentru a gestiona riscul ratei dobanzii prin operatiuni de tip hedging. Restructurarea capitalului numeroaselor companii din estul Europei va compensa, in urmatoarele trimestre, o parte substantiala din aceste pierderi datorate efectelor schimbului valutar.

Efectele negative ale schimbului valutar precum și evaluarii derivatelor financiare au redus profitul net de la 28,2 milioane de euro, in primul trimestru al anului anterior, la 9,2 milioane de euro in primul trimestru al anului 2012/13. Excluzand aceste efecte negative, profitul net ar fi echivalat cu 69,1 milioane de euro (85,1 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011/12).

Fluxul de numerar si perspective

Fluxul de numerar brut a inregistrat o crestere impresionanta, cu 67,6% fata de anul precedent, la 107,7 milioane euro in primul trimestru. Fluxul de numerar aproximativ aferent dividendului a crescut la 79,5 milioane euro si cuprinde fluxul de numerar brut, mai putin dobanda platita si iesirile de numerar din instrumentele derivate, plus dobanda incasata si venitul din vanzarea de proprietati. in ciuda volatilitatii pe pietele financiare si de capital, ne asteptam la rezultate stabile pe pietele IMMOFINANZ Group pentru restul anului financiar.

Valoarea neta a activelor (NAV) per actiune si castigurile per actiune

Valoarea neta diluata a activelor (NAV) per actiune a reprezentat 5,61 Euro la 31.07.2012. in baza pretului per actiune din 14.09.2012 (2,82 euro), actiunile IMMOFINANZ au fost tranzactionate cu un discount de 49,7% la valoarea neta diluata a activelor per actiune.

(*) Fluxul de numerar brut (107,7 milioane de euro) mai putin dobanda platita (-33.5 milioane de euro) plus dobanda incasata (7,8 milioane de euro) mai putin iesirile de numerar din instrumente derivate (-8,4 milioane de euro) plus veniturile din vanzarea de proprietati (6 milioane de euro) reprezinta 79,5 milioane de euro.

Raportul pentru primul trimestru al anului financiar 2012/13 poate fi descarcat de pe www.immofinanz.com, sectiunea Investors Relations, categoria Financial Reports.

Rezultatele IMMOFINANZ Group in Romania pentru primul trimestru al anului 2102/13, la data de 31.07.2012

Proprietatile IMMOFINANZ Group in Romania reprezinta 9,9% din portofoliul total al companiei. Grupul detine in Romania 88 de proprietati (18 investitii finalizate, 60 de proiecte in curs de analiza si 10 in curs de dezvoltare), cu o valoare de 1.022,7 milioane de euro (667 milioane – investitiile finalizate, 37,8 milioane – proiecte in curs de analiza si 317,9 milioane – proiectele in curs de dezvoltare). Portofoliul curent de investitii este constituit din noua cladiri de birouri (12,9% din totalul portofoliului de cladiri de birouri), 6 proprietati in zona de retail (9,7% din intregul portofoliu de retail) si 3 centre logistice (2,8% din intregul portofoliu de logistica).

Veniturile din inchirieri in Romania au crescut ușor de la 11 milioane euro la 11,9 milioane euro, in primul trimestru al anului 2012/13 si reprezinta 7,4% din veniturile totale din inchirieri ale Grupului. Rezultatele operatiunilor din Romania au inregistrat o usoara scadere, de la 7,7 milioane de euro la 7,1 milioane euro, si reprezinta 5,8% din rezultatele operationale totale ale IMMOFINANZ Group. Profitul operational inregistrat in Romania reprezinta 51,4 milioane la 31.07.2012 – echivalentul a 27,3% din EBIT la nivelul intregului Grup.

Europa de Est ramane o regiune importanta pentru IMMOFINANZ Group deoarece economiile din aceste tari au un potential de dezvoltare considerabil mai mare fata de tarile din Europa de Vest.

Despre IMMOFINANZ Group

IMMOFINANZ Group este una dintre cele mai importante companii de imobiliare listate din Europa și este inclusa in indicele ATX (Austrian Traded Index) al Bursei de Valori din Viena. De la infiintarea sa, in 1990, IMMOFINANZ Group si-a constituit un portofoliu de proprietati de inalta calitate. La ora actuala, acesta cuprinde peste 1.820 proprietati cu o valoare de piata de aproape 10,38 miliarde euro. Activitatea de baza a IMMOFINANZ Group consta in achizitia și managementul investitiilor in proprietati, dezvoltarea de proiecte imobiliare și vanzarea acestora. IMMOFINANZ Group iși concentreaza activitatea pe segmentele de retail, birouri, logistica si rezidential in opt piete regionale principale: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Polonia si Rusia. Pentru mai multe informatii accesati: www.immofinanz.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here