Pietele financiare au fost surprinzator de linistite inaintea unei toamne care ar putea fi plina de evnimente economice, financiare si politice dramatice, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

Managerii fondurilor de investitii afirma ca linistea recenta ascunde incertitudine, iar in acest timp isi pregatesc portofoliile pentru o posibila crestere a pietelor, dar si pentru a rezista unor socuri variind de la problemele din Europa la noi masuri de relaxare monetara din partea bancilor centrale si schimbari la conducerea celor mai mari doua economii ale lumii, SUA si China.

„Cu siguranta nu ignoram posibilitatea unei evolutii negative a pietelor”, a afirmat Tahnoon Pasha, director executiv la Aviva Investors pentru investitii in actiuni si instrumente financiare cu venit fix pe pietele Asia.

Discursul tinut vineri de presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a reprezentat, intr-un fel, startul noului sezon, scrie WSJ.

Bernanke a aparat politicile monetare ale Fed si a alimentat asteptarile pentru noi masuri de stimulare economica, sustinand actiunile companiilor americane, cotatia aurului, petrolului si preturile titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA.

Comentariile lui Bernanke reprezinta doar varful aisbergului in privinta impactului pe care bancile centrale probabil il vor avea asupra pietelor. in Europa, investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) sa se ridice la inaltimea promisiunilor de a face „tot ce este necesar” pentru a salva euro.

Unii investitori au interpretat anuntul de sambata din China prinvind contractia activitatii industriei prelucratoare in august ca pe un semn ca Beijingul va suplimenta masurile de stimulare, considerate modeste pana in prezent.

Aceasta saptamana marcheaza inceputul toamnei in SUA si Europa, cand investitorii revin din vacanta de vara si reiau tranzactiile cu un ochi spre propriile rezultatele financiare de sfarsit de an. Volumele de tranzactionare ar trebui sa creasca, la fel si volatilitatea, noteaza WSJ.

Investitorii isi fac calcule daca actualele cresteri sunt sustenabile. Castiga tot mai mult teren opinia ca daca liderii politici si bancile centrale nu se ridica la nivelul asteptarilor pietei, ar putea avea loc o alta runda de vanzare masiva de active.

Pe termen scurt, noutatile sunt asteptate mai ales din Europa, cu o reuniune a BCE joi, care ar putea aduce mai multa claritate in privinta programului de achizitie de obligatiuni, urmata saptamana viitoare de o decizie a Curtii Constitutionale a Germaniei privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate.

Dupa mai multi ani de asteptare in privinta situatiei din Europa, investitorii nu sunt convinsi ca o solutie definitiva este aproape.

„Nu ca m-as astepta la politici hotarate, dar sper sa vad mai multa transparenta in privinta a ceea ce va urma”, a declarat Tim Schroeders, manager de fond la Pengana Capital din Melbourne, care administreaza active de 1 miliard de dolari.

Schroeders a declarat ca isi mentine expunerea pe anumite active riscante, dar in acelasi timp ramane la investitii ce pot fi usor tranzactionate si evita actiunile cu lichiditate scazuta, intrucat se asteapta ca volatilitatea sa ramana ridicata pana la sfarsitul anului.

„Dupa septembrie vom avea probabil o noua confirmare ca Europa poate sa amane orice restructurare majora, cu efect pozitiv asupra pietelor financiare pe termen scurt”, a declarat James White, analist la First State Investments, companie care administreaza active de 148,8 miliarde de dolari.

Investitorii urmaresc, de asemenea, cu atentie schimbarea la varful politicii din China, in octombrie, si alegerile prezidentiale din SUA, la inceputul lunii noiembrie, ambele evenimente avand potentialul de a conduce la noi masuri de stimulare economica.

Fundamentele actualului trend de crestere a pietei sunt diferite fata de cele ale perioadei pozitive de la inceputul anului, cand indicele MSCI pentru Asia fara Japonia a urcat cu 22% in intervalul noiembrie-februarie, potrivit analistilor HSBC.

Precedenta perioada de crestere a fost alimentata in mare parte de anuntul BCE privind operatiunile de refinantare pe termen lung, prin care bancile europene au putut imprumuta bani la dobanzi scazute. in actuala perioada de revenire, pietele au reactionat mai mult la asteptarile ca se va intampla ceva, iar avansul are loc intr-un climat mai dificil, de inrautatiri ale estimarilor privind profitul si pe un declin al volumelor de tranzactionare.

Problemele au inceput deja sa apara, scrie WSJ, cu indicele MSCI Asia fara Japonia in declin cu 2,8% fata de 23 august, odata cu reducerea optimismului privind actiuni ale bancilor centrale, in lipsa unor noi informatii in aceasta directie. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here