Deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea abate cu 0,8 puncte procentuale de la tinta stabilita pentru acest an, de 3% din PIB (pe standarde ESA 95), pe fondul alegerilor parlamentare si reducerii prognozei oficiale de crestere economica la 1,2%, potrivit BCR.

„Nu credem ca deficitul bugetar se va incadra in tinta, ci va fi undeva la 3,8% din PIB pe standarde ESA, iar pentru anul viitor estimam un deficit de 3,3%”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Eugen sinca, analist BCR.

Analistii BCR considera ca tensiunile politice vor continua si dupa revenirea presedintelui Traian Basescu la Cotroceni, dupa invalidarea referendumului pentru demiterea acestuia.

in raportul macroeconomic al BCR se arata ca incadrarea in tinta de deficit bugetar pe primul semestru s-a realizat pe fondul reducerii cheltuielilor de investitii si a amanarii platii furnizorilor.

„Alegerile parlamentare se apropie rapid si vedem in continuare posibilitatea unui derapaj fiscal de circa 0,8pp de la tinta stabilita pentru acest an de 3% din PIB (ESA95), mai ales in conditiile in in care prognoza oficiala de crestere economica a fost redusa la 1,2% de la cea precedenta de 1,8-2,3%, in timp ce arieratele bugetelor locale au ramas in crestere in trimestrul al II-lea”, se mentioneaza in raport.

Executia bugetului general consolidat dupa primele sapte luni s-a incheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, fata de un deficit de 1,96% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,12% din PIB dupa primul semestru din acest an.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Totodata, prin cea mai recenta scrisoare cu FMI Executivul s-a angajat sa evite derapajele fiscale in perioada alegerilor generale de la sfarsitul acestui an, chiar daca vor exista „presiuni” pentru relaxarea fiscala, si sa asigure o disciplina stricta la nivelul finantelor publice locale.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here