In primul semestru din 2012, volumul extinderilor companiilor in sediile actuale este mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2010 si aproape egal cu cel al extinderilor din tot anul 2011

Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv in care extinderile au reprezentat un segment incurajator din totalul tranzactiilor de birouri din Bucuresti
Cele mai multe companii care se extind sunt din domeniul IT&Comunication

Extinderile revin pe piata inchirierilor de birouri. Daca in 2008-2010, cele mai multe firme cautau sa se restranga, unele din ele chiar sa sub-inchirieze spatiile excedentare, din a doua parte a anului trecut a crescut substantial volumul tranzactiilor de extindere a companiilor in cadrul sediilor actuale.

Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv in care extinderile au reprezentat o pondere incurajatoare din piata tranzactiilor de birouri de birouri (de circa 15% in totalul tranzactiilor din primul semestru din 2012).

“Extinderile de sedii, chiar si in cadrul locatiilor curente ale companiilor, reprezinta un indicator de insanatosire a mediului de business, de reluare a  anumitor planuri de expansiunea si de revenire la o anumita normalitate, dupa mai mult de trei ani de  inghetare a oricaror astfel de initiative”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.

CINE se extinde?

In prima parte a lui 2012, cele mai multe companii care si-au extins spatiile activeaza in domeniul IT&Comunication, sector care a inregistrat de altfel si cel mai mare volum de spatii in extindere.

Pe locul doi ca volum al cererii de extindere se afla domeniul Manufacturing Industrial & Energy, urmat pe locul trei de sectorul Professional Services  si pe locul patru de cel al Industriei Farmaceutice.

CU CAT SI UNDE SE EXTIND?

In primul semestru din 2012, suprafetele de extindere a spatiilor unei companii, in aceeasi cladire au variat foarte mult: de la 150 mp, pana la 3.607 mp. Printre proiectele imobiliare carora chiriasii le-au dat asfel un vot de incredere, alegand nu doar sa isi prelungeasca actualele contracte, ci sa inchirieze si spatii in plus se numara Sema Park, America House, Metropolis, Upground, Nord City Tower, Iride Business Park, Bucharest Corporate Center si Muntii Tatra OB.

Un exemplu este cel al companiei TeamNet International, care si-a extins spatiile actuale din complexul Sema Park cu 762 mp, prin intermediul ESOP Consulting.

“Extinderea in cadrul sediilor actuale este totodata si o dovada de prudenta din partea  companiilor, prin faptul ca deseori acest lucru reprezinta o alternativa mai putin costisitoare decat o relocare, in special pentru acele companii ale caror investitii de personalizare a spatiului sunt semnificative. si totusi cheltuielile de amenajare nu sunt un obstacol major. Exista cazuri in care proprietarii altor cladiri le ofera chiriasilor bugete de fit-out sau stimulente pentru a-i atrage, pentru a le reduce astfel impactul financiar al unei relocari”, explica Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.

DESPRE ESOP Consulting

ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor. ESOP este lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii, oferind solutii atat start-up-urilor romanesti, cat si reprezentantelor straine care deschid filiale in Romania, dar si companiilor medii si mari care se afla in expansiune sau doresc o optimizarea a costurilor cu chiria. ESOP Consulting poate oferi solutii pentru orice tip de firma, accesand cea mai mare baza de date in care se afla 760 de centre de afaceri și 1.940 de vile, adica peste doua milioane mp de spații de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 200.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numara: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER si altii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here