Julius Baer Group, una dintre cele mai vechi banci elvetiene, si-a informat clientii bogati din Germania ca un angajat a sustras din sistemul informatic intern informatii privind conturile lor din Elvetia.

„Am pornit o investigatie interna si am descoperit un abuz privind accesul la informatii. Am contactat clientii potential afectati”, a afirmat purtatorul de cuvant al bancii, Jan Vonder Muehll, transmite Bloomberg.

„Hotul” a fost concediat si arestat, a adaugat reprezentantul bancii, refuzand sa faca alte precizari.

Julius Baer a mai anuntat saptamana trecuta ca datele unor clienti germani ar putea sa fi fost sustrase si vandute apoi autoritatilor din Germania.

Informatiile aparute in ultimii ani pe surse in presa internationala implica guvernul landului Renania de Nord Westphalia in mai multe astfel de situatii. Autoritatile germane ar fi cumparat mai multe baze de date sustrase de actuali sau fosti angajati din sistemele informatice ale bancilor elvetiene pentru a identifica locuitori care s-ar putea face vinovati de evaziune fiscala prin conturi offshore.

Anul trecut, Julius Baer a incheiat o intelegere cu autoritatile germane, platind 50 milioane euro pentru a stinge o ancheta privind active nedeclarate plasate de germani in conturi din Elvetia, care a pornit tot de la informatii sustrase ilicit de la banca.

Traditia secretului bancar a sucombat treptat in Elvetia dupa criza financiara mondiala din 2008-2009, guvernul de la Berna si vechile banci din Zurich si Geneva fiind asaltate cu solicitari de acces la informatii din partea a numeroase guverne aflate in cautarea suspectilor de evaziune fiscala, precum Statele Unite si Germania. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here