Oficiali ai Uniunii Europene vor sa previna ca cele 17 state din zona euro sa domine Autoritatea Bancara Europeana prin intermediul Bancii Centrale Europene (BCE), in urma crearii unei autoritati unice de supraveghere, potrivit unor persoane apropiate situatiei, transmite Bloomberg.

Liderii din zona euro au convenit la sfarsitul lui iunie ca BCE va supraveghea bancile din regiune, in cadrul eforturilor de a opri criza datoriilor.

Oficialii Comisiei Europene care redacteaza un proiect de propunere pentru o autoritate de supraveghere comuna sunt ingrijorati ca independenta legala a BCE i-ar putea permite sa treaca peste deciziile Autoritatii Bancare Europene, care coordoneaza activitatea institutiilor de reglementare din cele 27 de state membre ale UE.

Comisia analizeaza totodata modificari ale drepturilor de vot in cadrul Autoritatii Bancare, pentru a preveni ca tarile din zona euro sa aiba o influenta covarsitoare in institutie, au spus sursele.

CE urmeaza sa prezinte proiectul privind crearea autoritatii unice de supraveghere in jurul datei de 11 septembrie.

infiintarea acestei institutii unice de supraveghere a sectorului bancar, care va implica BCE, este prevazuta in acordul convenit la un summit UE de la sfarsitul lunii iunie, care va permite bancilor ca ceara ajutor financiar direct de la fondurile europene de sustinere financiara. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here