Bucuresti, 24 iulie 2012 – Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat un credit de 17 milioane EUR companiei Espe Energia SRL pentru constructia unei microhidrocentrale pe raul Sapanta, judetul Maramures. Prin constructia noii centrale din Romania, grupul Espe isi continua expansiunea internationala inceputa in 1994. Centrala se adauga altor 5 microhidrocentrale achizitionate in 2004 de la compania Electrica.

Microhidrocentrala de pe Sapanta va avea 4 turbine cu o putere instalata de 9,88 MW si va fi in masura sa furnizeze energie pentru nevoile a mai mult de 10.000 de familii. Microhidrocentrala presupune o investitie de peste 23 de milioane de euro finantate integral cu capital privat – fara a fi beneficiara unor fonduri UE – pe baza de finantare de proiect (project finance) in colaborare cu BCR si beneficiind de consultanta tehnica din partea Studio Frosio din Brescia.

„Dorim sa transmitem un semnal clar asupra disponibilitatii BCR pentru finantarea dezvoltarii economiei locale, inclusiv in sectorul energiei regenerabile. Portofoliul de proiecte de energie regenerabila aprobate in cadrul BCR inregistreaza o capacitate cumulata de peste 100 MW, in cea mai mare parte proiecte de energie eoliana si micro-hidrocentrale. Privim cu interes finantarea proiectelor de energie regenerabila, care indeplinesc criterii clare de bancabilitate legate de experienta investitorilor/managementului, expertiza tehnica si legala solida, acorduri pe termen lung de livrare a energiei sau alocarea suficienta de capital pentru a demonstra angajamentul solid al investitorilor,” a declarat Ioana Gheorghiade Director Executiv Project Finance in cadrul BCR.

„in Romania, Espe, a fost prima companie straina din domeniul productiei energie hidroelectrice. Noua centrala hidroelectrica este, prin urmare, un pas important in strategia noastra de consolidare si crestere in Romania. Internationalizarea impreuna cu inovatia tehnologica au fost intotdeauna liniile directoare in procesul de dezvoltare al Grupului Espe”, a declarat Titian Meneghetti, CEO al Espe. Romania prezinta o oportunitate excelenta de investitii, ca urmare a modificarilor legislative implementate cu scopul de a atrage capital nou, in special strain, in dezvoltarea productiei de electricitate din surse regenerabile de energie”, a adaugat Titian Meneghetti, CEO ESPE – Espe.

incepand cu anul 2006, urmand investitiilor in inovatii tehnologice si eficienta hidrocentralelor, Espe se situeaza printre primele trei companii din sectorul productiei de energie din surse regenerabile in Romania. Succesul companiei este construit pe o experienta de lucru de peste 30 de ani in sectorul hidroenergetic, in proiectarea de sisteme complete de fabricatie de turbine, piese electromecanice, echipamente de comanda si control software de management si componente automatizate.

BCR ofera gama completa de produse Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.
si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si  643 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.300 de bancomate si POS – 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 martie 2012, Erste Group detinea active totale in valoare de 216,7 miliarde EUR, inregistrand un profit operational de 915,7 milioane EUR si un raport cost/venituri de 50.8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here