Sistemul all inclusive romanesc incepe sa aiba succes prin efortul unor hotelieri de a se ridica la standarde europene si de a recuceri astfel piata turistica. Calitatea oferita de ei atrage tot mai multi turisti romani si straini si acest lucru i-ar putea indemna si pe alti hotelieri sa investeasca in calitate si sa ofere un all inclusive comparabil cu cel din strainatate. in acest fel, serviciile se vor imbunatati si va incepe o spirala a concurentei pe calitate care ar salva litoralul romanesc asa cum s-a intamplat si in Centrul Istoric din Capitala.

Astfel, in cateva hoteluri din Mamaia a fost implementata o oferta de all inclusive cu meniu de bucatarie romaneasca autentica a carei calitate si cantitatea sunt multumitoare pentru orice standarde. in aceste cazuri s-a pus accent pe bauturi de diverse tipuri ce pot fi servite atat in timpul meselor, cat si in afara lor, conform programului afisat la vedere in camere si la bar/restaurant. Familiile cu copii nu au fost neglijate, fiind un public tinta pretios: piscina pentru copii este separata, exista locuri de joaca pentru cei mici, dar si animatori care se ocupa de acestia. La masa de seara care poate fi luata si pe terasa exista muzica live.  Nu in ultimul rand, personalul este instruit sa fie mereu la dispozitia turistilor si totdeauna cu zambetul pe buze.

Surpriza placuta continua cu plaja in cazurile amintite: pe langa pubelele selective, aflate peste tot pe plaja, exista persoane care ridica gunoaiele aruncate de unii turisti. Muzica oferita este de calitate si la un nivel normal de intensitate, iar noaptea toata galagia dispare, turistii putandu-se bucura de liniste si odihna. Prin urmare, se poate constata ca avem si in Romania servicii la standarde europene, oferte de all inclusive de calitate, si toate acestea cu un management romanesc, unul insa care este implicat continuu in imbunatatirea serviciilor.

Exemplul descris nu este din Bulgaria sau Grecia, ci chiar din statiunea Mamaia, unde doua hoteluri, Dorna 3* si Modern 4*, au ajuns apreciate atat de turistii romani, cat si de cei germani pentru felul in care au aplicat sistemul all inclusive.

Este cunoscut faptul ca, pe langa bucataria si ospitalitatea romaneasca, un factor cheie in succesul litoralului romanesc este tocmai plaja cu nisip fin si apa de adancime mica langa mal. Litoralul romanesc are nisipul mai fin decat plajele tarilor vecine, in acelasi timp fiind un avantaj faptul ca nu exista stanci la intrarea in mare. Asadar, Romania poate fi competitiva din punct de vedere al ofertei turistice de litoral, cu conditia unei oferte de servicii la standarde competitive.

Scumpirile la cazare din varful de sezon sunt practicate peste tot in lume si nu constituie un impediment al succesului daca turistii sunt multumiti de conditiile oferite. Asa incat hotelierii trebuie sa fie atenti sa justifice pretul mai ridicat prin efortul imbunatatirii standardelor de cazare si de servire. in plus, turistii trebuie sa stie ca pot ocoli aceste scumpiri, normale pentru aceasta perioada, daca isi fac rezervare din timp, iar atunci se vor bucura de aceleasi preturi ca in extrasezon.

Pentru cei care isi doresc sa vada un litoral mai putin ocupat, exista posibilitatea de a experimenta plaje virgine facand o scurta excursie de cateva minute la nord de Mamaia, in Navodari. Aceasta statiune s-a transformat cu succes in ultima vreme, de pe drumul principal existand cateva drumuri secundare ce ajung la plaja. Plajele sunt organizate si se poate opta pentru sezlong sau cearsaf. Nisipul este la fel de fin, apa extrem de curata. Fiecare astfel de iesire spre mare are si o terasa unde se pot servi diverse bauturi si racoritoare, dar cel mai important, se poate comanda mancare, fara shaorma, ci numai preparate romanesti imposibil de ratat cand turistul sta la plaja.

Prin urmare, turismul de pe litoralul romanesc incepe sa cunoasca imbunatatiri si schimbari care vor aduce in prima faza turisti romani sau straini sa vada aceasta evolutie, insa pe termen lung inseamna startul unei dezvoltari durabile a turismului de litoral din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here