Opozanta ucraineana Iulia Timosenko, care ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, s-a intors in penitenciar, dupa ce a refuzat ingrijirile medicale la spitalul la care fusese transferata vineri.Raisa Moisenko, adjunctul ministrului Sanatatii, a explicat presei ca fosta sefa a Guvernului a refuzat ca medicii ucraineni de la spitalul din Harkiv sa o trateze pentru probleme de spate, dupa spitalizarea sa surprinzatoare vineri seara.

„In pofida recomandarilor noastre ferme, Iulia Volodimirivna a refuzat categoric tratamentul (…), acesta nu este hotel, la spital oamenii trebuie sa se trateze”, a declarat ea, explicand motivele revenirii lui Timosenko la inchisoare.

Partizanii opozantei, care nu a putut asista la deschiderea noului sau proces joi din cauza starii sale de sanatate, au denuntat spitalizarea acesteia, apreciind ca Iulia Timosenko, simbolul Revolutiei Portocalii din 2004, a fost transferata fara preaviz si in absenta avocatului sau.

Timosenko, care si-a exprimat intotdeauna neincrederea fata de medicii ucraineni si apreciaza ca este victima unor actiuni politice, a refuzat orice tratament.

Opozanta sufera de dureri puternice la spate, de cand a fost incarcerata la inchisoarea de femei din Harkiv. Ea a refuzat sa fie tratata intr-un spital ucrainean daca medicii sai germani nu aproba clinica aleasa, lucru facut saptamana aceasta.

Conform concluziilor unui specialist venit de la Berlin, spitalul din Harkiv este in masura sa o ingrijeasca, dar neincrederea sa fata de medici va face dificil tratamentul.

„Este putin probabil ca increderea necesara intre un pacient si terapeutul sau pentru a trata dureri cronice sa fie gasita la spitalul din Harkiv”, a afirmat medicul german, intr-un document publicat pe site-ul partidului opozantei.

Timosenko, condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, este judecata incepand de joi pentru deturnare de fonduri publice si fraude fiscale din perioada 1997-1998, cand conducea compania United Energy Systems. Aceste infractiuni se pedepsesc cu maximum 12 ani de inchisoare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here