Cu un peisaj parca desprins din povesti, Capadocia este minunea cioplita in piatra a Turciei. A  devenit vestita multumita unor conuri stancoase cu forme fantastice, demne de basmele cu zane si spiridusi. De aceea li se si spune Fairy Chimneys, adica hornurile zanelor. Aspectul selenar al Cappadociei se datoreaza depunerilor de lava si cenusa vulcanica pe care natura le-a modelat asa cum a crezut de cuviința. Materia prima fost furnizata de vulcanul Ercyas, inalt de peste 3000 de metri, care a erupt violent in urma cu aproximativ trei milioane de ani si a acoperit cu lava intreaga regiune. Datorita infațisarii prea puțin lumesti, Capadocia este vizitata anual de mii de turisti din toate colțurile lumii.
Pentru crestini, Capadocia inseamna mai mult deca o destinație insolita. Este locul in care au trait unii dintre cei mai importanți preoți si teologi ai Bisericii: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nyssa, Sfantul Grigore de Nazians. Vreme indelungata, Capadocia a fost loc de refugiu pentru crestinii persecutați de legiunile romane, iar intre secolele X si XV a devenit loc de pustnicie pentru mulți monahi. Asa au luat nastere in acest loc peste 3.000 de biserici sapate in piatra. Din acest motiv, localitatea constituie o destinație importanta pentru turismul de pelerinaj.
Pe harta vizitatorilor…

Parcul National Göreme este locul in care ajung toți cei care se indreapta spre Capadocia. Göreme a fost un important centru monastic intre anii 300 si 1200 d. Hr.
in afara de Göreme, mai puteți vizita localitatea Ürgüp, fostul centru patriarhal al regiunii capadociene. Bisericile Üzümlü, Cambazli si Sarica sunt cele mai vechi biserici in stanca din regiune.
La Ürgüp se afla unul dintre cele mai frumoase hoteluri in pestera din lume si tot aici se produc vinuri de renume mondial, chiar daca, la prima vedere, Capadocia este un ținut arid si nu prea prielnic viticulturii. Tot la Ürgüp se gasesc si covoare minunate, țesute de mana.

Cel puțin la fel de demne de vizitat sunt orasele subterane. Primii locuitori ai Capadociei le-au sapat in stancile vulcanice pentru a se adaposti de animalele salbatice si pentru a supraviețui iernilor aspre. Nimeni nu stie cate astfel de orase exista in toata regiunea capadociana, dar se presupune ca ar exista aproximativ 40, adevarate labirinturi, unele construite pe sapte sau opt niveluri.

Vazuta de sus
Cine este in cautare de experiențe spectaculoase, nu va dori sa rateze turul Capadociei in balon. Timp de o ora, te abandonezi unui vis cu ochii deschisi. Privelistea iți taie respirația: forme bizare de relief se ridica brusc din pamant la tot pasul. in fiecare zi, 15 baloane cu aer cald, pline cu turisti, survoleaza zona.

Daca deja iți faci planurile de vacanța, afla ca atat Ankara, cat si Istanbul au legaturi bune de transport feroviar spre Capadocia, care este deservita si de un aeroport. La indemana este si transportul cu autocarul. Drum bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here