Marti, 24 aprilie si miercuri, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Studio,Teatrul Odeon gazduieste doua spectacole semnate de Gianina Carbunariu si realizate in doua spatii destinate productiilor independente de arta contemporana: X mm din Y km, productie independenta a ColectivA la Fabrica de Pensule din Cluj si 20/20, productie independenta a Yorick Stúdió si dramAcum la Studio Yorick din Targu-Mures.

Spectacolul 20/20 are ca tema centrala conflictele interetnice din martie 1990 din Targu-Mures. Proiectul X mm din Y km a inceput printr-o documentare in arhiva CNSAS, iar scenariul spectacolului are la baza o stenograma din dosarul de urmarire al scriitorului dizident Dorin Tudoran. Niciunul dintre spectacole nu isi propune o reconstituire a acelor momente din trecut, aflarea „adevarului”, oferirea unor verdicte sau lectii de istorie. Spectacolele s-au nascut din intalnirea artistilor cu o realitate sau cu urme ale ei, cu memoria celor intervievati sau cu diferite arhive si nu din intalnirea cu un text, asa cum se intampla de obicei in realizarea unui spectacol de teatru.

Totusi, desi 20/20 si X mm din Y km folosesc documentarea ca metoda de lucru in procesul de creatie, acestea nu sunt spectacole de teatru documentar in adevaratul sens al cuvantului, ci sunt spectacole in care fictiunea, documentele oficiale si neoficiale, memoria, experienta traita direct de unii dintre artistii participanti la proiect, povestile ce fac conexiuni din perspectiva prezentului se intalnesc pe scena, se oglindesc unele pe altele, se completeaza, se contrazic. Discutiile cu publicul, care au loc dupa fiecare reprezentatie, fac parte din conceptul spectacolului. Ele creeaza un cadru in care spectatorii sa poata participa la un dialog pe teme mai putin abordate in spatiul public, dar care ii privesc. Miza este aceea de a lua parte si nu doar de a asista la un dialog, de cele mai multe ori simulat, asa cum este cel oferit de societatea de astazi. Teatrul, prin conditia lui de „aici si acum”, creeaza contextul in care aceasta intalnire poate avea loc.

Ambele spectacole fac parte dintr-un demers artistic al Gianinei Carbunariu in care teme ale istoriei recente sau teme din actualitate romaneasca devin puncte de plecare pentru proiecte precum: 20/20, X mm din Y km, Sold Out (realizat la Teatrul Kammerspiele din Munchen – un spectacol pe tema vanzarii sasilor si svabilor in timpul regimului comunist) sau Rosia Montana – pe linie fizica si politica (coproductie dramAcum si Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, regizori si dramaturgi: Radu Apostol, Gianina Carbunariu, Andreea Valean si Peca Ștefan). X mm din Y km a avut premiera in 18 noiembrie 2011, in cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj si a atras atentia internationala inca din primul moment: articolul Isabellei Wesselingh a fost publicat in L’Express si preluat de numeroase ziare din Europa, Asia si lumea araba. Spectacolul s-a bucurat de o primire foarte calduroasa in Polonia, unde a fost prezentat in luna martie la Teatrul TR Warszawa in mini-stagiunea romaneasca organizata de Institutul Cultural Roman din Varsovia. Festivalul International de Teatru de la Nitra intentioneaza sa coproduca, in cadrul sectiunii Parallel Lives – 20th Century Through the Eyes of Secret Police, urmatorul spectacol inspirat din cercetarea arhivelor Securitatii si realizat de aceeasi echipa de creatori. incepand din 26 aprilie 2012, spectacolul X mm din Y km va avea 12 reprezentatii gratuite, oferite studentilor din Bucuresti, Targu-Mures, Iasi, Timisoara si Sibiu, turneu organizat cu sprijinul AFCN.

20/20 a avut premiera in octombrie 2009, a avut 50 de reprezentatii in acesti 3 ani si a fost prezentat in festivaluri internationale europene prestigioase cum ar fi: Festivalul Dialog de la Wrocłav din Polonia, Festivalul International New Drama de la Budapesta, Festivalul International de Teatru de la Novi Sad, precum si in numeroase alte festivaluri din Romania si din Ungaria.

Spectacolul a fost selectionat si se va juca in aceasta vara la London International Festival of Theatre (LIFT), in cadrul Olimpiadei Culturale. 20/20 a fost premiat atat in Romania, cat si in Ungaria si a fost deja prezentat in Bucuresti in 2010, in cadrul Festivalului National de Teatru. X mm din Y km – marti, 24 aprilie, ora 19:30, Teatrul Odeon, Sala Studio.

Autor spectacol: Gianina Carbunariu Cu: Toma Danila, Paula Gherghe, Madalina Ghitescu, Rolando Matsangos

Concept video: Ciprian Muresan Productie: Colectiv A Finantator: Adiminstratia Fondului National Cultural Spectacolul va fi urmat de discutii cu publicul. 20/20 – miercuri, 25 aprilie, ora 19:30, Teatrul Odeon, Sala Studio. productie Studio Yorick si dramAcum la Studio Yorick din Tirgu Mures

Autor spectacol: Gianina Carbunariu Actori: Bányai Kelemen Barna, Berekméri Katalin, Paula Gherghe, Madalina Ghitescu, Radu Iacoban, Korpos András, Rolando Matsangos, Sebestyén Aba, Cristina Toma, Tompa Klára

Concept video: Maria Draghici Asistent de dramaturgie: Kinga Boros

Spectacolul va fi urmat de discutii cu publicul. Multumim Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Bucuresti – pentru sprijinul acordat in prezentarea spectacolului 20/20 publicului bucurestean.

Pretul biletelor: 21.20 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here