Urmaresc cu real interes ceea ce se intampla la nivelul unor institutii, care, in cadrul unui stat de drept, ar trebui sa fie atat garantul respectarii legii, cat si generatoare de incredere in randul cetatenilor romani. La acest moment, M.A.I. este in opinia mea un colos cu picioare de lut, greoi, aproape blocat de o birocratie care nu serveste nimanui, cu un nivel de transparenta si comunicare publica ce arata disfunctionalitati majore la toate nivelurile acestei entitati. Cazul Perla, multimea de cazuri de politisti cu diverse functii plimbati pe la DNA sau arestati preventiv, expunerea publica a unui sistem cariat, trebuie sa genereze cat mai repede posibil o dezbatere publica, capabila, sper, sa determine o reforma reala la acest nivel. Ca urmare a acestor aspecte si mai ales a realitatilor din ultimii ani, cred ca, odata cu schimbarea acestei guvernari, avem obligatia ca acest minister sa fie regandit din temelii.
In abordarea mea de azi as vrea sa aduc pe scurt in discutie, pentru ca spatiul editorial nu imi permite o abordare mai larga, lucruri legate de modul in care in ultimii ani Politia, in sensul ei generic, a raspuns nevoilor unei societati in care problemele de ordin social au dus pe cale de consecinta la cresterea infractionalitatii pe anumite paliere, nevoilor de siguranta a oamenilor care isi desfasoara cu buna credinta activitatea. Procesul de demilitarizare a Ministerului de Interne a avut drept principal scop apropierea acestei institutii de societate, in incercarea de a schimba perceptia populatiei fata de
un sistem inchis in propriile reguli, numai ca aceasta demilitarizare fara principii clare si judicios aplicate au transformat o multime de profesionisti in domeniu in functionari ingropati de hartii. Apoi sistemul s-a deschis catre sursele externe, asimiland de voie, de nevoie o resursa umana care a deschis drumul suspiciunilor legate de imixtiuni politice in angajarea si numirea a diversi prieteni de partid pe diverse functii. Acum, la cererea unor oameni cu responsabilitati majore in cadrul statului roman, se cere reevaluarea oamenilor din surse externe, insa daca acest lucru nu se face responsabil si aplicat nu se va crea nimic in afara unei harababuri generale, din care oamenii nu vor intelege absolut nimic. As vrea sa fie clar urmatorul aspect: deschiderea Politiei spre surse externe a fost o solutie care a dus la cresterea nivelului de profesionalism al acestei institutii asta pentru a nu se intelege cumva ca tot raul a fost generat de oamenii din afara sistemului. Venirea in sistem pe filiera indirecta a unor oameni valorosi a sporit in anumite zone eficienta institutiei; tocmai de aceea spun ca reevaluarea acestora trebuie facuta in baza unor criterii de competenta clare si fara imixtiuni de orice fel.
Cetateanul trebuie sa fie aparat
In tot acest timp, imaginea, gradul de incredere al populatiei intr-o institutie serioasa aveau sa scada pana la un nivel fara precedent; in tot acest timp, cei care trebuiau sa se ocupe de siguranta publica, de pastrarea criminalitatii in limite rezonabile au fost ocupati cu alte lucruri. E clar pentru mine ca reforma in acest domeniu nu a reusit sub nici o forma si o discutie sincera cu un angajat M.A.I. sau cu un cetatean care s-a lovit de multimea de proceduri si functionari va va spune acelasi lucru.
Este momentul ca societatea romaneasca sa genereze o dezbatere publica serioasa cu privire la modul in care aceasta institutie raspunde la cerintele unei societati in care infractionalitatea va creste in perioada urmatoare. Este extrem de necesara o dezbatere publica la finalul careia cetateanul sa fie mai bine aparat, la finalul careia normele de siguranta publica sa functioneze mai bine decat in prezent. Credeti sau nu, in lipsa unei astfel de dezbateri si a abordarii unor proiecte de lege care sa permita fiecaruia dintre noi credinta ca cetateanul obisnuit este respectat si aparat de institutiile unui stat puternic, vom ramane mereu la acelasi nivel, in care suntem expusi oricand la drame, la acelasi nivel in care oameni diversi pun mana pe arme, la acelasi nivel in care tragedii se acopera de procese verbale de constatare.
Poate ca a venit momentul sa abordam diferit o problema care tine de viata fiecaruia dintre noi, mai ales ca platim din plin institutii despre care uneori mi-e greu sa cred ca imi reprezinta interesele.
(Articol preluat din revista Business Point, nr. 65, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here