Cei opt inculpati in dosarul transferurilor de jucatori de fotbal, Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gheorghe Netoiu si Gheorghe Popescu, au fost achitati, marti, de Tribunalul Bucuresti. Totodata, instanta a ridicat sechestul asigurator pe conturile cluburilor FC Dinamo, Rapid, Otelul Galati si Gloria Bistrita, precum si pe cele ale fratilor Becali. Cheltuielile de judecata raman in sarcina statului.

La ultimul termen de judecata, din 21 februarie, au fost prezenti toti cei opt inculpati, agentii de fotbalisti Ioan si Victor Becali, actionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, fostul actionar dinamovist Gigi Netoiu, fostul impresar Gica Popescu si fostul presedinte al cluburilor Otelul Galati si Steaua, Mihai Stoica.

Procurorul de sedinta, Cristian Anghel, a cerut instantei condamnarea tuturor inculpatilor la pedepse cu executare, acestea variind intre minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu si Jean Padureanu, si maximum acesteia pentru Ioan si Victor Becali.

Pentru George Copos, Anghel a solicitat condamnarea cu executare in regim de detentie orientata catre jumatatea maxima a pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

in cazul lui Mihai Stoica, procurorul a solicitat condamnarea cu executare in regim de detentie peste minimum pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Pentru ceilalti sase inculpati solicitarile procurorului au fost urmatoarele:

Cristian Borcea – condamnarea cu executare in regim de detentie catre jumatatea maxima a pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Ioan Becali – condamnarea cu executare in regim de detentie orientata catre maximum pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Victor Becali – condamnarea cu executare in regim de detentie orientata catre maximum pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Jean Padureanu – condamnarea cu executare in regim de detentie orientata catre minimum pedepsei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Gheorghe Netoiu – condamnarea cu executare in regim de detentie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Gheorghe Popescu – condamnarea cu executare in regim de detentie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

in rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Procesul a avut 39 de termene si s-a incheiat dupa trei ani si patru luni. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here