Oferta de carne de pe piata ascunde multe capcane. Desi cel mai adesea cumparam carnea din locuri care ne-au fost recomandate, este bine de stiut ce calitati trebuie sa aiba si cum se poate deosebi o carne alterata de una proaspata, indiferent de locul de unde se achizitioneaza.
“Pentru a putea face diferenta intre un produs proaspat si unul alterat, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea consumatorului, recomand ca inainte de cumparare sa se faca un examen organoleptic. Acest examen este de fapt o apreciere a calitatii produselor alimentare cu ajutorul vazului, mirosului, gustului si, uneori, al pipaitului si poate fi pus in practica de absolut oricine cu un minimum de informatii”, a declarat Valentin Soneriu, Director General Carmolimp.
Primul contact cu carnea este cel vizual. O bucata de carne proaspata are o culoare placuta, specifica speciei. Trebuie sa fie rosu intens, spre maroniu – in cazul carnii de vita, rosu pal – daca e de porc si alb-galbui – in cazul carnii de pui. Are o textura usor umeda si nelipicioasa, fara a lasa zeama. Cu cat carnea este mai veche, va lasa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.
Mirosul si gustul trebuie sa fie cel specific sortimentului de carne, placute, potrivit de sarat si condimentat, fara gust sau miros modificat sau de alta natura.
La atingere, prin apasare, o bucata de carne proaspata isi va recapata forma, pe cand cea veche, nemaifiind la fel de elastica nu va mai reveni, pastrand urma locului unde a fost atinsa.
De asemenea, daca pe lista de cumparaturi se regaseste carnea cu os, aspectul oaselor si maduva din interiorul acestora ofera indiciile perfecte de prospetime. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aiba o culoare clara si fara pete, iar maduva ar trebui sa fie de culoare roz.
“Alt aspect deosebit de important este modul in care e expusa carnea in magazin. Ea trebuie sa fie expusa in vitrina frigorifica, nu in tavi asezate deasupra vitrinei, nici agatata in cui. De asemenea, e bine sa verificati daca vitrine functioneaza si nu este expusa pe post de obiect de mobilier. Iti poti da seama de acest lucru apropiind mana de vitrina – daca simti aerul rece degajat de aceasta, e in regula”, conchide Directorul General Carmolimp, Valentin Soneriu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here