„Anul acesta inundatiile nu vor veni din rauri, ci din uscat”, a declarat, pentru Gandul, Dan Carlan seful Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementului Apelor (ANIMA). Carlan a explicat ca este vorba despre apele ce vor rezulta in urma topirii zapezilor si vor provoca baltiri pentru ca nu vor putea ajunge in rauri – care au debite scazute, ca urmare a secetei de anul trecut. Totul depinde insa de incalzirea brusca a vremii si de cantitatile de precipitatii care vor mai cadea.

Specialistii spun ca, deocamdata, pana la sfarsitul lunii februarie, nu sunt conditii de topire brusca a zapezii, mentionand ca pentru producerea inundatiilor trebuie indeplinite simultan doua conditii, respectiv temperatura sa fie in jur de 10 grade, iar precipitatiile sa fie sub forma de ploaie si sa fie de 10 litri pe metru patrat.

Gandul a incercat sa afle cum se pregatesc autoritatile de eventuale inundatii din cauza topirii bruste a omatului, care in unele locuri a ajuns la 4-5 metri.

Sorin Hornea, prefectul judetului Vrancea, spune ca are un plan de masuri in caz de topire brusca a zapezii, care urma sa fie aprobat joia trecuta.

„Am elaborat un «Plan de masuri pentru prevenirea inundatiilor in caz de topire a stratului de zapada», chiar asa se numeste. Planul cuprinde si doua anexe cu zonele de risc”, a declarat prefectul judetului Vrancea. Hornea ne-a declarat ca i-a avertizat pe primarii din judet ca este nevoie de ajutor mai ales in cazul locuintelor din chirpici si paianta care sunt ingropate in zapada.

„Daca se inmoaie peretii acestor case, se creeaza probleme. Am vorbit cu primarii sa incerce sa mobilizeze echipele pe care le coordoneaza sa curete cat mai repede zapada de langa aceste locuinte. Sunt cantitati enorme de zapada. Pe alocuri, in Vrancea zapada a fost de 4-5 metri, adusa de viscol de pe camp. Este nevoie de multa forta de munca. Este nevoie si de utilaje, de basculante”, a spus Hornea, care a tinut sa adauge ca institutia prefectului nu are in atributii trimiterea de utilaje de deszapezire, decat in cazuri speciale.
Planul prefectului de Vrancea, care se intinde pe patru pagini, incepe cu date despre situatia hidrometeorologica, grosimea stratului de zapada, in bazinele hidrografice si „evaluarea situatiei in cazul incalzirii rapide”. intre masurile pe termen scurt, numite „urgenta I” se numara, printre altele, „pregatirea mijloacelor de interventie: buldozer, incarcator frontal, buldoexcavator”, „pregatirea stocului de materiale de interventie – cangi, prajini, saci, sfoara, motorina, folie”, masuri ce revin Administratiei Bazinale Siret, din cadrul Apelor Romane.

Potrivit planului, comitetele locale pentru situatii de urgenta trebuie sa se ocupe, printre altele, de aplicarea a noua masuri, printre care „informarea populatiei cu privire la masurile urgente care trebuie aplicate”. Si populatiei ii sunt „trasate” doua sarcini: curatirea si indepartarea zapezii din jurul caselor si anexelor gospodaresti si curatarea santurilor si rigolelor.

Prefectul spune ca, pe baza hartilor preliminare de risc, au fost facute unele simulari, pentru a afla efectele topirii zapezii.

„Referitor la hartile de risc, am vorbit cu doamna directoare, au incercat sa faca niste simulari, dar din cauza cantitatii mari de zapada si a stratului neuniform, rezultatele simularilor nu au fost multumitoare”, a declarat prefectul de Vrancea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here