XTB : la un an de la lansarea optiunilor pe piata din Romania, peste 25% dintre investitori le includ in portofoliu. Romanii sunt investitori prudenti : optiunile cu castig cunoscut si o eventuala pierdere clar limitata de la inceput- pe primul loc in topul preferintelor. Optiuni pentru incepatori cu 10 dolari. Romanii- receptivi si inteligenti- invata usor despre  pietele financiare.

“Investitorii din Romania au un nou instrument financiar << vedeta>>- optiunile binare, fapt absolut notabil pentru o piata in formare, precum este cea locala: la un an de la lansarea acestora aici, peste 25% dintre investitorii nostri si-au adaugat optiunile in portofoliu. Romanii sunt in continuare <<ca un burete>>  in ceea ce priveste instruirea si tranzactionarea pe pietele financiare si sunt extrem de deschisi la tot ceea ce introducem nou ca instrumente financiare”, a aratat Tadeusz Kuropatwinski, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Pe piata sunt doua mari categorii de optiuni – vanilla (traditionale, mai complexe) si, respectiv, optiunile digitale (binare), care sunt mai simple. Optiunile binare sunt bazate pe principiul „totul sau nimic”, adica investitorul va primi in totalitate suma solicitata in cazul in care piata evolueaza in directia estimata de acesta sau va pierde prima platita (o suma fixa si cunoscuta) in situatia contrara. “Optiunile Up&Down sunt unele dintre cele mai simple si atractive instrumente: au scadente de pana intr-o ora, au o prima (pretul optiunii) care incepe de la doar 10 USD (in caz de pierdere, aceasta este pierderea maxima), iar randamentul ajunge la 85%. Optiunile Up&Down sunt potrivite pentru persoanele cu conturi cu o valoare mai redusa, intrucat sumele necesare initierii tranzactiilor sunt mici, precum si pentru incepatori, care au un control total asupra sumei investite”, a precizat Lavinia Cristescu, CFA, Equity & Options Business Lines Coordinator .
Optiunile sunt instrumente derivate, a caror evolutie depinde cel mai mult de activul suport (valute, marfuri sau indici). Succesul tranzactiilor pe optiuni depinde de respectarea scenariului activului suport pe care l-a estimat investitorul la lansarea unei tranzactii. Decizia de a face o tranzactie pe optiuni (indiferent de felul lor), porneste de la perspectivele investitorului asupra activului suport (bazate pe analiza tehnica si/sau fundamentala), precum si pe sistemul de management al riscului ales de fiecare. „Spre deosebire de alte instrumente financiare, o serie de optiuni ofera varianta limitarii clare a unei posibile pierderi inca de la lansarea tranzactiei si acestea sunt preferate de romani. in aceasta categorie intra, de exemplu, cumpararea Optiunilor Vanilla (teoretic sunt posibilitati nelimitate de castig, iar potentiala pierdere- daca piata evolueaza altfel decat estimarea- este limitata la prima platita initial), dar mai ales Optiunile Digitale simple si Up&Down, unde atat castigul potential, cat si potentiala pierdere sunt limitate si cunoscute de investitor dinainte de a intra in tranzactie, cu conditia mentinerii optiunii pana la scadenta”, a aratat Lavinia Cristescu.
Piata optiunilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, datorita nevoii de diversificare a investitorilor; optiunile se pot integra foarte bine in portofoliul de active financiare al oricarei persoane si pot contribui la optimizarea acestuia. „Investitorii din alte tari sunt mult mai familiarizati cu tranzactionarea optiunilor, deoarece acestia au o experienta mai mare privind pietele financiare. in Romania sunt necesare eforturi mai mari de instruire a populatiei in ceea ce priveste acest domeniu, asa incat organizam in continuare numeroase workshop uri gratuite destinate exclusiv tranzactionarii optiunilor, iar prezentarea acestora este inclusa periodic atat in webinar ii, cat si in seminarii; este insa un demers foarte incurajator intrucat romanii sunt foarte receptivi si inteligenti, invatand usor”,  a precizat Tadeusz Kuropatwinski.

****
Ce se intampla in aceasta saptamana ? Vezi pe http://www.xtb.ro/analiza/calendar-economic
Zilnic stiri si analize XTB : http://www.xtb.ro/analiza
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 35 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here