Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romnia (TIAD) va crea impreuna cu reprezentati ai Ambasadei Turciei in Romania si ai Ministerului Afacerilor Externe un grup de lucru comun care sa initieze proiecte de cooperare in vederea cresterii vizibilitatii comunitatii de afaceri turcesti in Romania si pentru a intensifica schimburile economice dintre cele doua tari.
Proiectele de cooperare vor fi incluse in Planul de Actiuni al Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia, incheiat in decembrie 2011 la Ankara, de catre Presedintii Romaniei si Turciei.
Prin parteneriatul strategic semnat de cele doua tari se doreste extinderea schimburilor comerciale romano-turce la 10 miliarde dolari pe an, aproape dublu fata de nivelul la care se situeaza in prezent.
Declaratia de parteneriat strategic, semnata de cei doi presedinti, vizeaza cooperarea bilaterala in mai multe domenii: politica externa, militar si de securitate, economie, asigurarea energiei, protectia mediului, justitie si afaceri interne.
“Este foarte important sa semnalam comunitatii de business turcesti din Romania ca beneficiaza de suport total din partea noastra pentru dezvoltarea sanatoasa a afacerilor derulate aici. Trebuie sa ne ajutam reciproc, mai ales pe domenii de maxim interes precum energia si transporturile. In acelasi timp, trebuie sa identificam posibilitati concrete de cooperare, in cadrul unor joint ventures, pe terte piete” Ministrul de Externe, Teodor Baconschi
“TIAD promoveaza intens interesele Romaniei atat in Turcia, cat si in restul Europei deoarece motto-ul nostru este «Credem in viitorul Romaniei». Noi ne consideram si turci si romani, suntem foarte optimisti in ceea ce priveste potentialul economiei romanesti si suntem siguri ca pentru investitorii turci, Romania este o destinatie pentru investitii mult mai buna decat multe alte tari din Uniunea Europeana. Constant invitam investitorii turci sa vina aici si sa aduca valoare adaugata la capacitatea de export a Romaniei” Omer Susli, presedinte TIAD.
Tot pentru a intari colaborarea dintre mediul de afaceri turcesc si el romanesc, reprezentatii TIAD vor demara o serie de intalniri periodice cu Radu Zaharia, Director general – Directia Generala Comert si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului, si Mediului de Afaceri.
“Vrem sa punem la punct o strategie puternica pentru a dezvolta relatiile dintre Romania si Turcia si impreuna sa ne extindem pe terte piete. Printr-un parteneriat deschis, investitorii turci activi aici pot beneficia de toate avantajele de care se bucura orice companie cu capital romanesc. Mai mult, companiile turcesti pot folosi acum, prin intermediul nostru toate parghiile oferite de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea relatiilor economice cu alte tari” Radu Zaharia, Director general – Directia Generala Comert si Relatii Internationale.
La 30 septembrie 2011 erau inregistrate in Romania 12.388 societati comerciale cu capital turcesc. In 2010 companiile cu capital turcesc au inregistrat o cifra de afaceri totala de peste 5 miliarde de euro si au investit in economia romaneasca peste 2 miliarde de Euro.
“Oamenii de afaceri turci au afaceri in Romania in domenii diverse, de la industria grea pana la industria media si bancara si sunt in continuare interesati sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura. Primim foarte multe cereri din Turcia de la oameni de afaceri care doresc sa investeasca aici si care sunt foarte interesati de marile privatizari din Romania” Omer Susli, presedinte TIAD
Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara UE si din cadrul statelor membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si al 5-lea partener in cadrul schimburilor internationale totale ale Romaniei. Totodata, Turcia este al 4-lea partener la export si al 9-lea la import al Romaniei. La finele lunii noiembrie 2011, valoarea schimburilor comerciale romano-turce a fost de 4,3 miliarde de euro.

Loredana Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here