Scoala Populara de Arte “Tudor Jarda”, institutie de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, va invita miercuri, 11 ianuarie 2012, la inaugurarea Galeriei de Arta “Carol Pop de Szathmari”. Evenimentul are loc la implinirea a 200 de ani de la nasterea pictorului, graficianului si primului fotograf de razboi din lume, Carol Pop de Szathmari, nascut in Cluj in 12 ianuarie 1812.
Inaugurarea va avea loc la sediul central al scolii, pe str. Fabricii de Zahar nr. 51, incepand cu ora 17.00, aceasta manifestare culturala fiind deschisa cu prezentarea expozitiei foto  *Reportaj…la cald* . De asemenea, evenimentul va fi insotit de un moment artistic sustinut de cursantii scolii de Arte Cluj, cat si de proiectia video *Reportaj de razboi*.
Carol Pop de Szathmari- personalitate marcanta a vremii sale, a constituit o punte de legatura intre Transilvania si Regatul Romaniei, mare parte din activitatea sa desfasurandu-se la Bucuresti, unde a si murit in anul 1887. A fost primul fotograf de arta si documentarist din Regatul Romaniei si unul dintre primii zece fotografi din Europa. in anul 1855 a primit medalii pentru albumele de fotografie realizate si pentru activitatea sa fotografica din partea Reginei Angliei, imparatului Austriei, Regelui Spaniei, cat si din partea lui Napoleon al III- lea al Frantei.
Galeria inaugurata la sediul scolii de Arte Cluj va fi dedicata cu precadere artei fotografice, aceasta galerie adaugandu-se celorlalte doua pe care le are scoala Populara de Arte “Tudor Jarda”: Galeria “Arte“ si Galeria “55“.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here