Anuntul mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il a fost primit cu lacrimi de cetatenii Coreei de Nord. Un popor intreg este indoliat dupa omul care i-a condus timp de 17 ani.Presa oficiala nord-coreana, un instrument de propaganda al regimului stalinist, descrie „tristetea de nedescris” care i-a cuprins pe toti nord-coreenii luni, la anuntarea mortii „Liderului Iubit” Kim Jong-il, decedat din cauza unei crize cardiace.

„Ei nu incearca nici macar sa isi stearga lacrimile, se crispeaza de durere si disperare, atat de mare le este pierderea”, relateaza Agentia Centrala Coreeana de Presa (KCNA), evocand „tristetea de nedescris” care a cuprins multimea din toata tara.
Televiziunea nationala a aratat imagini cu membrii Partidului Muncitorilor din Coreea, aripa politica a celor mai „zelosi” reprezentanti ai regimului, lovind cu pumnii in masa si plangand, intr-o provincie a tarii.

„inca nu imi vine sa cred. Cum poate sa ne lase? Ce ne vom face?”, se intreaba unul dintre ei, Kang Tae-Ho, cu privirea pierduta. „A facut atat de multe pentru a ne face viata mai buna si a plecat asa?”, se plange un altul, Hong Sun-Ok.

Moartea lui Kim Jong-il, care a condus tara cu o „mana de fier” de la moartea tatalui sau Kim Il-Sung, in 1994, a fost anuntata la televizor de o prezentatoare in lacrimi, imbracata in negru, si avand in spate peisaje cu munti si paduri albe, decoruri ale vechilor legende din Coreea.
Conform propriei legende, Kim Jong-il s-a nascut pe muntele Paekdu, cel mai inalt varf al tarii (2.744 metri), la frontiera cu China, un munte sacru pentru toti coreenii.

Un portret cu Kim Jong-il surazator, imbracat cu obisnuita sa tunica kaki, era difuzat pe acordurile unui mars funebru.Televiziunea a prezentat, de asemenea, o retrospectiva cu faimoasele sale inspectii de propaganda in baze militare, uzine, magazine, sate, in care le cerea interlocutorilor sai sa urmeze „spiritul marelui general”, tatal sau.

„Sub autoritatea Tovarasului Kim Jong-un, ne vom transforma durerea in forta si curaj, vom depasi dificultatile actuale si vom munci si mai mult pentru marea victorie a Juche”, termen care inseamna „autosuficienta”, o ideologie impregnata de comunism si mandrie nationala dezvoltata de Kim Il-sung, a declarat un ofiter, in varsta de 43 de ani, Jong Il-Guk. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here