Guvernul spaniol care va rezulta in urma alegerilor de duminica se va confrunta cu patru mari probleme, somajul, cresterea economica, deficitul bugetar si bancile, iar prima sa misiune va fi sa convinga pietele financiare ca are capacitatea sa le rezolve. Prin scrutinul din Spania se va incheia un proces nescris de inlocuire a tuturor guvernelor din tarile periferice din zona euro, respectiv din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania, potrivit analistilor.

in ultimele saptamani, spread-ul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani fata de cele germane considerate de referinta a depasit pragul de 5 puncte procentuale si nu este sigur ca pietele se vor calma dupa schimbarea guvernului de la Madrid.Analistii asteapta ca guvernul sa prezinte un proiect de buget pentru 2012 inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca nu va fi aprobat inainte de luna februarie, a declarat Jose Abad, analist la UniCredit.

„Prioritatea este sa dea un mesaj de incredere pietelor, un plan de masuri economice care sa dovedeasca faptul ca Spania ia in serios problema datoriilor publice”, a spus Abad.

Prima problema este reducerea deficitului bugetar de la 9,3% anul trecut la 6% in acest an, 4,4% in 2012 si 3% in 2013.

Banca Spaniei si Comisia Europeana sa indoiesc de sansele de reusita, in absenta unor masuri suplimentare.

„Prioritatea este reducerea deficitului bugetar, dureroasa in conditiile in care in tara sunt cinci milioane de someri”, a declarat Juan Carlos Martinez Lazaro, economist la IESE Business School, evocand astfel o alta mare problema a Spaniei, somajul de 21,52%, record in randul tarilor industrializate.

Reforma pietei muncii, angajata in 2010, ar trebui sa fie profunda si sa elimine existenta mai multor tipuri de contracte de munca prin crearea unui contract unic, a aratat Xavier Vives, profesor la IESE Business School.

O alta problema majora este cresterea economiei, care a stagnat in trimestrul al treilea.

Potrivit guvernului, Spania va inregistra in acest an un avans al PIB de numai 0,8%, fata de ritmul de 1,3% anticipat anterior.

Potrivit bancilor Goldman Sachs si Natixis, Spania ar putea intra anul viitor in recesiune.

Un alt element vulnerabil al economiei spaniole este sectorul bancar, fragilizat de spargerea unei bule speculative in sectorul imobiliar.

in sectorul bancar exista credite neperformante in valoare de 176 de miliarde de euro, precum si imobile si terenuri confiscate.

in timpul campaniei electorale a fost evocata posibilitatea infiintarii „unei banci rele” care sa reuneasca activele neperformante.

Datoriile spaniole cu scadenta in 2012 vor fi de 335 miliarde de euro, iar Spania ar putea avea nevoie de un ajutor de 100 de miliarde de euro, a relatat publicatia El Economista.

Potrivit publicatiei, sunt negociate deja cu cancelarul german Angela Merkel conditiile pentru un ajutor financiar din partea Uniunii Europene destinat Spaniei.

Una dintre primele decizii ale noului guvern ar putea fi negocierea cu FMI si/sau cu Fondul European de Stabilitate Finananciara a unei linii de credit, preventiva, considera Abad. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here