Criza din zona euro a lovit din nou in inima Europei, cu cresterea primelor de risc ale obligatiunilor spaniole, italiene si franceze si o scadere de peste 2% a actiunilor europene, in pofida victoriei clare a conservatorilor in alegerile din Spania, cu promisiunea unor noi masuri de austeritate. Guvernul socialist spaniol este al cincilea Executiv din zona euro doborat de criza datoriilor in acest an. Portugalia, Irlanda, Italia si Grecia au trecut deja prin acest proces.

Stephen Hawking: Va fi dificil de evitat un dezastru in urmatorii 100 de ani. Care este singura solutie pentru supravietuirea omenirii

Stephen Hawking este de parere ca solutia pentru supravietuirea omenirii este colonizarea spatiului cosmic. Omul de stiinta spune ca omenirii ii va fi greu sa evite un dezastru in urmatorii 100 de ani.
Fizicianul, care va explora unele dintre cele mai remarcabile evolutii ale tehnologiei si sanatatii intr-un serial intitulat „Brave New World With Stephen Hawking”, a declarat in cadrul unui interviu ca explorarea spatiului este cea mai urgenta misiune a omenirii, scrie huffingtonpost.com.

„Intram intr-o perioada din ce in ce mai periculoasa. Populatia si utilizarea resurselor finite ale Pamantului cresc exponential, odata cu abilitatea noastra tehnica de a schimba mediul in bine sau rau. Dar codul nostru genetic inca poarta instinctele agresive si egoiste care au fost in avantajul supravietuirii in trecut. Va fi dificil de evitat un dezastru in urmatorii 100 de ani, ca sa nu vorbim despre urmatorii 1.000 sau un milion”, spune Hawking.

Profesorul spune ca singura sansa a omenirii pentru supravietuirea pe termen lung este extinderea in spatiul cosmic, iar acesta este motivul pentru care incurajeaza calatoriile in spatiu si studiile despre posibilitatea colonizarii acestuia.

Care sunt locurile pe care omenirea le-ar putea coloniza:

Marte – a patra planeta din sistemul solar, a carei denumire provine de la Marte, zeul roman al razboiului. Uneori mai este numita si „planeta rosie” datorita infatisarii sale vazuta de pe Pamant. Culoarea rosiatica se explica prin prezenta pe suprafata sa a oxidului de fier.

Luna – este singurul satelit natural al Pamantului, in varsta de aproximativ 4.6 miliarde de ani. in ciuda distantei mici fata de Pamant, Luna nu este planeta ideala pentru colonizare deoarece este prea mica

Europa – una dintre lunile planetei Jupiter. Pana acum se stie ca are atmosfera si exista o posibilitate destul de mare sa aiba oxigen si apa sub forma de gheata.

Gliese 581g – este o exoplaneta care orbiteaza in jurul Gliese 581, o stea pitica rosie. Se afla la o distanta de 20.5 ani-lumina de Pamant si este de trei ori mai mare decat planeta noastra, insa doar jumatate din suprafata ei este luminata de stea, cealalta fiind mereu in intuneric.

Stephen Hawking sufera de scleroza laterala amiotrofica, o maladie paralizanta cu care a fost diagnosticat pe cand avea 22 de ani, se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si al unui sintetizator vocal.

Scleroza laterala amiotrofica – boala Lou Gehrig – se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Boala este progresiva, invalidanta, fatala – mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.

Dupa diagnostic, medicii i-au spus ca mai are doar cativa ani de trait, insa Stephen Hawking a reusit sa supravietuiasca peste 40 de ani si a devenit un om de stiinta recunoscut la nivel international.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here