Romania este prezentata de publicatiile The Irish Times si The Telegraph ca destinatia perfecta pentru Halloween, fiind „patria aventurilor stranii cu vrajitoare din Valahia si vampiri din Transilvania”.Sean Hillen scrie in articolul „There will be blood… and vampires” („Va fi sange … si vampiri”) din The Irish Times ca experienta sa legata de Romania a inceput in 1995, cand a fost trimis sa scrie despre primul Congres Mondial al lui Dracula. in final, a ajuns sa scrie o carte, inspirata de Romania – „Digging for Dracula”. Jurnalistul isi aminteste replica unui fost ministru roman al turismului, din anii ’90: „Daca vor sa vada maini de morti care ies din cosciuge, o sa le dam asta”.

„Cu Halloween-ul care ne bantuie zilele astea, Romania ne promite evenimente de gen in regiunile in care s-au nascut legendele cu vrajitoare si vampiri si o gramada de operatori turistici sunt gata sa implineasca dorinta calatorilor”, mai scrie el.

Dupa ce autorul le prezinta potentialilor turisti irlandezi modalitatile de a ajunge in Romania, acesta ii anunta ca prima lor oprire va fi Bucurestiul, „capitala cunoscuta, in anii ’20- ’30, ca fiind «Micul Paris»”. „Chiar daca nu este unul dintre cele mai frumoase orase, Bucurestiul ofera insa atractii turistice, de la opera la concerte de jazz”, mai scrie acesta. Printre locurile de atractie se numara, astfel, proaspat renovatul Muzeu Antipa, Muzeul National de Arta al Romaniei sau ruinele vechiului Bucuresti, intemeiat de Vlad tepes.

„Puterea hipnotizanta a lui Dracula nu a fost trecuta cu vederea si vizitatorii pot manca intr-un beci, printre lumanari aprinse si «capete taiate» la Contele Dracula. Clubul este departe de a fi unul cu bucatarie fina, dar are nume interesante pentru meniuri: «Van Helsing» sau «Puiul Haiduc»”, spune jurnalistul.

El continua, spunand ca o alta destinatie interesanta, in apropierea Bucurestiului, este la Snagov. „Prima mea calatorie acolo a fost in 1990, la putin timp dupa caderea comunismului. Atunci, o mana de lei l-au convins pe un localnic sa ma duca, impreuna cu un prieten, prin apele murdare, pline cu alge, la o manastire de pe celalalt mal. Acum sunt o gramada de vase care traverseaza lacul. Probabil ca romantismul insulei a disparut, dar misterul totusi ramane”, mai scrie jurnalistul, adaugand ca Snagovul era unul dintre locurile preferate ale lui Vlad tepes. Cei care pazesc insula sunt un calugar si o calugarita si nu exista localuri in care turistii pot sa manance, astfel vizitatorii ar trebui sa vina cu pachet de acasa ori sa spere ca pot culege fructe din pomi.

Totodata, jurnalistul spune ca drumul principal spre inima Transilvaniei este Valea Prahovei, care trece printr-unul dintre cele mai turistice orase romanesti, Brasov. Printre atractiile istorice ale Brasovului se numara Biserica Neagra, iar printre cele gastronomice – ciorba de burta, micii sau mamaliga, toate asezonate cu palinca. Drumul continua spre Castelul Bran si, apoi, la Cetatea Poienari. Autorul aminteste ca prin imprejurimile de la Bran turistii trebuie sa stie ca pot gasi branza de calitate, dar si locurile unde au filmat celebritati precum Nicole Kidman si Jude Law („Cold Mountain” – n.r.).

De asemenea, autorul noteaza ca un sat frumos este Arefu, unde turistilor li se poate oferi adevarata experienta traditionala. Sighisoara este, de asemenea, un punct de atractie, deoarece este locul nasterii lui Vlad tepes. „Pana si Printul Charles a fost intr-atat de vrajit de aceasta zona, incat are domenii aici”, scrie autorul, amintind de Festivalul de Arta Medievala, care are loc vara la Sighisoara.

Traseul turistic propus de jurnalistul de la The Irish Times se incheie la Bistrita. Acesta recomanda, la sfarsitul articolului ilustrat cu imagini din Brasov si Sighisoara, si cateva hoteluri in care turistii s-ar putea caza pe perioada vizitei lor in Romania.

si publicatia The Telegraph prezinta un articol despre Romania, semnat de Sir John Ure, fost ambasador al Marii Britanii in diferite tari si autor de carti de calatorie si istorie.

Acesta vorbeste despre existenta a trei lumi istorice si emotionale, identificate in zonele pe care le-a vizitat in Romania. Astfel, Castelul Bran, dar si alte castele inaltate pe dealuri, cu turnuri, temnite si camere de tortura tin de o lume a fanteziei gotice, unde Wagner, dar si Ludwig al II-lea, regele nebun al Bavariei de la jumatatea secolului al 19-lea, „s-ar fi simtit ca acasa”. Cea de-a doua lume este relevata in satele sasesti, unde carutele circula alene pe ulitele strajuite de case de lemn cu porti inalte, capite mici de fan se insiruie pe campurile unde lucreaza batrani cu chipuri zambitoare si femei imbracate festiv, iar pe fiecare stalp de telegraf pare sa isi fi facut cuib cate un cocor. Este lumea indragita de printul Charles, o lume desprinsa din „Sunetul muzicii”, se mai spune in materialul din The Telegraph.

A treia lume este „fantoma” Romaniei lui Nicolae Ceausescu. Desi hotelurile au fost restaurate masiv, ca sa nu mai arate de parca ar astepta delegatii de partid, acum fiind animate de tineri care danseaza la micul dejun dupa o nunta, de multe ori in baie lipseste dopul de la cada, colacul de la toaleta nu e bine prins, bancomatele nu merg, iar receptionera este departe de a fi fermecatoare.

Totusi, autorul remarca farmecul Castelului Peles si al Castelului Bran, dar si al unor orase si regiuni din Romania, respectiv Brasov, Sighisoara, Sibiu, Sibiel si Bucovina. „in mod surprinzator nesatui de biserici, castele, capite de fan si paduri, in cele din urma am pornit inapoi spre sud, la aeroportul din Bucuresti, si spre casa. Atipind in avion, am trait amintirea delicata a unui taram insorit cu pasuni si gospodarii medievale, linistite, am avut vise infricosatoare cu vampiri (…), si am avut un sentiment de multumire pentru a fi vazut o tara care reuseste sa se ridice dupa zeci de ani de comunism lipsit de viata”, mai spune autorul articolului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here