Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la varfurile atinse in luna aprilie anul acesta, pastrand un avans de 7,2% fata de nivelul de la inceputul anului. Trimestrul al treilea a adus cea mai slaba performanta a titeiului de dupa debutul crizei financiare in 2008 : investitorii si-au lichidat pozitiile de cumparare intr-un mediu in care criza datoriei europene ameninta economia batranului continent, dar ?i din cauza semnalelor multiple de incetinire a economiilor Chinei ?i, respectiv, Statelor Unite. Scaderile au fost amplificate de cre?terea ofertei de petrol din Irak ?i Libia tocmai cand estimarile privind cererea globala sunt revizuite in scadere. « Petrolul a scazut o data cu a?teptarile mai slabe privind economia globala in 2012, dar au contat ?i semnalele Federal Reserve. Banca Centrala a SUA a refuzat sa anunte o noua serie de injectii de lichiditate, indepartand pentru moment temerile de inflatie ?i facand mai putin atractiv refugiul in petrol ?i aur»,  a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
In perioada in care petrolul a coborat de la maximele ultimilor 3 ani (aprilie – septembrie), Leul a pierdut 6,72% in fata Dolarului american. Raportat  la inceputul lui 2011, Leul este cu 1,56% mai slab. Astfel, tinand cont de impactul cursului de schimb, numai o parte din contractia pretului petrolului la bursele internationale se poate transmite catre consumatorul final – deprecierea Leului fata de Dolar erodand scaderea potentiala a preturilor carburantilor. « Benzina ?i motorina ar putea inregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, in conditiile unui curs de schimb Dolar-Leu relativ stabil. in situatia in care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea in incapacitate de plata a acesteia, cursul de schimb ar inregistra presiuni de depreciere, in special in fata Dolarului american, insa, pe de alta parte, scaderea pretului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra pretului final al combustibililor», a precizat Victor Safta.
In orice caz, in anul 2012, in Romania, pretul carburantilor va resimti unele presiuni de cre?tere din cauza accizelor ce vor fi calculate la un curs Euro-Leu mai ridicat. Totusi, impactul de aproximativ 2 bani/litru la benzina ar putea fi absorbit u?or in cazul in care temerile legate de economia globala mentin tendinta descendenta a barilului de petrol. « Conjunctura actuala pare sa justifice corectii suplimentare ale pretului petrolului. Chiar ?i in lipsa acestora exista argumente pentru o ieftinire a carburantilor. O asemenea tendinta ar aduce un impact pozitiv asupra inflatiei, reprezentand o <<gura de oxigen>> atat pentru BNR in politica sa de tintire a inflatiei, cat ?i pentru consumatorii romani in general», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here