contoarPreturile reglementate la energia electrica si gaze ar putea fi mentinute si dupa 2015 pentru unele categorii de clienti, desi Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa elimine tarifele stabilite de ANRE dupa acest termen. „Activitatile aferente segmentului reglementat cuprind furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru catre toate categoriile de clienti pana la data de 31 decembrie 2015, cu posibilitatea de prelungire (…). In situatia in care se constata necesitatea mentinerii preturilor reglementate ca obligatii de serviciu public pentru unele categorii de clienti si dupa 31 decembrie 2015, acest termen poate fi prorogat”, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta propus de ANRE pentru preluarea in legislatia romaneasca a unor directive europene.

FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor reglementate la gazelor naturale si energia electrica, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Pentru a evalua impactul eliminarii preturilor reglementate, ANRE va comanda realizarea unui studiu, care va trebui sa stabileasca, printre altele, gradul de suportabilitate al consumatorilor, consecintele economice si sociale ale eliminarii tarifelor reglementate.

Pana cand tarifele reglementate vor fi eliminate, atat pentru consumatorii cansici, cat si pentru cei industriali, ANRE va organiza la fiecare doi ani o evaluare a pietei, se mai arata in proiectul de act normativ. (Meidafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here