untitledV-ati intrebat vreodata cum ne poate influenta starea de sanatate deciziile din viata de zi cu zi? Iata ca desi nu dam importanta sanatatii decat atunci cand se deterioreaza, aceasta ne influenteaza pas cu pas si isi pune amprenta zi de zi asupra deciziilor si comportamentelor noastre. Mari lideri, imparati sau presedinti, au cazut prada propriilor lor slabiciuni (fizice sau morale) care le au afectat semnificativ anumite decizii, importante atat pentru ei cat mai ales pentru alti oameni.
Napoleon Bonaparte a obtinut, datorita caracterului sau dinamic si adaptabil, dublate de o vointa si inteligenta superioare, toate marile sale realizari. Se pare ca dupa varsta de 40 de ani, se neglija pe sine ca persoana, dedicandu-se aproape exclusiv activitatilor politice si militare. Suferea de insomnie, migrene iar oboseala acumulata a fost un factor decisiv, care a dus la infrangerea de la Waterloo. Miop fiind, Adolf Hitler era un introvertit, dominat de o vointa titanica, ce nu putea fi contrazis. Spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial a fost atins de maladia Parkinson. Odata cu inaintarea in varsta, vointa sa s-a transformat in obsesie, iar din vara lui 1944 declinul personalitatii sale se accelereaza, ducand la moarte. Cel care era cunoscut sub numele de Koba Stalin (neimblanzitul de otel) era un om scund, iar bratul si cotul stang ii erau rigide, ca urmare a unui accident. Caracter sangvinic tipic, avea atat calitati exceptionale (calm, adaptabilitate), cat si defecte pe masura (cinism si violența). Moare in urma unei hemoragii cerebrale.
Privind spre acesti lideri remarcanți, nu putem sa nu observam cat de mici si vulnerabili suntem noi, oamenii in fata timpului ce se scurge implacabil. Sa nu ne mai miram de unele decizii ale politicienilor din Romania si de aiurea pentru ca acestea pot fi (si chiar sunt) influentate de starea lor de sanatate. Pe langa faptul ca populatia Romaniei este in continua scadere, Ministerul Sanatatii (influentat politic, desigur), in loc sa ajute cetatenii sa aiba acces mai facil la medicamente, pentru a le putea astfel prelungi viata (si contributiile la asigurarile de sanatate), se pare ca, din contra, doreste limitarea si scaderea populatiei. Noi i-am ales, insa ei sunt cei care ne ”selecteaza”. Un fel de joaca (cinica) de-a Dumnezeu, as putea adauga. Ei, ce spuneti de asta? Prinsi in vartejul vietii, de multe ori punem boii inaintea carului, uitand ca de fapt, o prima conditie pentru a avea succes in viata este o buna sanatate, desigur, dublata de o vointa si calitati deosebite. Simpli platitori de taxe si impozite sau oameni politici importanti, cu totii platim. Moneda este chiar sanatatea noastra.

Cristian Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here