armata-antrenamente-midiaAproximativ 350 de puscasi marini americani si 200 de militari romani au participat, miercuri, la un exercitiu de desant maritim, ce a avut loc in poligonul de trageri sol-aer „Gl. Bg. Ion Bungescu” de la Capul Midia, acest tip de exercitiu desfasurandu-se pentru prima data in Romania.
Potrivit Statului Major al Fortelor Navale, pe plaja de la Capul Midia, a avut loc, miercuri dimineata, o actiune de debarcare a desantului maritim, de la bordul navei USS Whidbey Island, parte a exercitiului romano-american Summer Storm, ce s-a desfasurat, in perioada 30 iulie – 3 august, in Tabara de Instructie si Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) Capu Midia.

Organizatorii spun ca acest tip de exercitiu a fost realizat pentru prima data in Romania, ca parte a eforturilor Marinei SUA de a consolida parteneriatul cu Fortele Navale Romane si de a creste interoperabilitatea in zona Marii Negre.

La activitate au fost angrenati aproximativ 350 de infanteristi marini, din cadrul Diviziei 22 expeditionare americane, si 200 de militari romani din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marina si ai Divizionului Nave Minare-Deminare.

Militarii au fost lansati, in cursul diminetii, de la bordul navei amfibie de asalt USS Whidbey Island (LSD-41).”Pentru noi exercitiul de astazi (miercuri – n.r.) a inceput la ora 04.00 cand am inceput pregatirile de lansare a primelor vehicule amfibiu. La ora 06.00 am ancorat nava si am lansat cele 13 amfibii la ora 08.30. Ele au ajuns la tarm in jumatate de ora”, a declarat comandantul navei USS Whidbey Island, Cmdr. Eric L. Conzen.

Conform scenariului, exercitiul de miercuri a avut trei componente, desantul maritim, incursiunea pe plaja si atacarea unui punct de comanda a unei grupari suspecte de piraterie.

„Am executat un set foarte complex de misiuni realistice. in urma cu doua zile am executat si misiuni impreuna cu doua elicoptere (elicopetere Puma Naval ale Fortelor Navale Romane – n.r.), ocazie cu care am certificat puntea de aterizarea a navei noastre. in mod normal noi nu avem elicoptere la bord si a fost o ocazie unica sa putem antrena echipajul impreuna cu pilotii romani”, a mai afirmat Cmdr. Eric L. Conzen.El a apreciat ca „incredibila” experienta de a lucra impreuna cu militarii romani, pe care i-a descris ca fiind la fel de buni ca omologii lor americani.

„A fost incredibil. A fost o experienta interesanta sa lucram impreuna cu marina romana. Ca ofiter naval nu stiam foarte multe despre infanteria marinei romane. Am avut 36 ofiteri la bord, care au participat la pregatirea si executarea misiunilor, si au fost la fel de buni ca si noi”, a spus comandantul navei USS Whidbey Island.

Militari din Fortele Navale Romane au participat, in perioada 30 iulie – 3 august, la exercitiul romano-american Summer Storm, in zona Capu Midia si la Tabara de Instructie si Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA), Capul Midia. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here