ion-iliescuFostul sef al statului Ion Iliescu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la modalitatea de desemnare a premierului sunt „rastalmaciri neconstitutionale”. Iliescu a sustinut ca declaratiile lui Traian Basescu despre modalitate de desemnare a premierului sunt interpretari „neconstitutionale” ale legii fundamentale.

„Domnul presedinte ar trebui sa se abtina sa mai faca astfel de rastalmaciri si interpretari ale Constitutiei, care devin neconstitutionale, iar pentru asta exista masuri constitutionale, ca suspendarea. Asa ca ar trebui sa se abtina sa mai faca astfel de declaratii”, a spus presedintele de onoare al PSD.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la B1TV, comentand procentele USL din sondaje, ca in Constitutie se vorbeste, legat de desemnarea premierului, despre partidul care castiga majoritatea absoluta, si nu despre aliante.

intrebat de moderatoare daca, dupa alegerile parlamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii actualei opozitii, seful statului a amintit ca a „coabitat cu Guvernul Tariceanu, sustinut de PSD”.

„Sigur ca nu-mi convine. Nu mi-ar conveni situatia, dar electoratul va decide in ce formule se vor aseza lucrurile. Dar, oricum, trebuie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutia Romaniei. (…) Sa fie atenti ca in Constitutia Romaniei se vorbeste de partidul care obtine 51%, nu de aliante. Se inregistreaza ca alianta. Daca fuzioneaza, este altceva – PSD cu PNL”, a atentionat Basescu.

in replica, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru „Gandul” ca, daca USL va obtine majoritatea dupa alegerile parlamentare, presedintele Traian Basescu este obligat sa accepte un premier al Uniunii, altfel „da o lovitura de stat”.

„Daca USL va obtine 50% plus unu din mandate, iar presedintele va refuza sa nominalizeze un premier de la USL isi va da demisia. Scrie clar in Constitutie ca trebuie sa numeasca un premier de la USL, daca nu o face inseamna ca da o lovitura de stat si atunci trebuie nu doar sa il suspendam, trebuie sa-l si judecam si sa-l bagam la inchisoare daca vrea sa dea o lovitura de stat. Dar nu va face acest lucru pentru ca este fricos. Acum doar se lauda isi face curaj lui si celor de la PDL”, a precizat Ponta. El a adaugat ca presedintele nu trebuie bagat in seama, deoarece este iresponsabil, „minte de multe ori si spune tot felul de prostii”.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, la B1Tv, ca la desemnarea premierului trebuie respectat rezultatul alegerilor, el precizand, legat de afirmatiile sefului statului pe acest subiect, ca „prin suspendarea presedintelui lucrurile merg inainte”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here