police-authorityPolitia din Europa este in stare de alerta impotriva extremismului de dreapta, in urma atacurilor soldate cu 93 de morti in Norvegia, comise vineri de un norvegian de 32 de ani care promova eliminarea musulmanilor, relateaza Financial Times, in editia electronica. Anders Behring Breivik, care a recunoscut atentatul de la sediul Guvernului din Oslo si atacul armat impotriva tinerilor laburisti de pe insula Utoeya, risca maximum 21 de ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat. Potrivit politiei, Breivik a afirmat ca a planuit atacurile si a actionat singur, dar anchetatorii continua sa caute dovezi privind apartenenta sa la o eventuala retea mai ampla.

„Ar putea avea legaturi cu persoane cu viziuni similare, dar se pare ca actiona complet singur”, a declarat Tore Bjorgo, profesor si expert in extremismul de dreapta la Universitatea norvegiana de Politie. „Pare sa fie aderent la doctrina rezistentei fara lider, iar acest lucru face lucrurile de genul acesta foarte greu de detectat”, a adaugat el.

Autoritatile de politie din toata Europa au sporit monitorizarea unor potentiale amenintari ale extremei-drepte, iar organizatiile musulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate de teama unor activitati antiislamice. Organizatia europeana de politie Europol a creat o celula de criza care investigheaza amenintarile non-islamiste din tarile scandinave.

in manifestul sau publicat pe Internet inaintea atacurilor, Breivik a scris ca „musulmanii trebuie considerati animale salbatice”. Totusi, intr-o aparenta explicatie pentru atacarea Guvernului de centru-stanga, el a adaugat: „Nu acuzati animalele salbatice, ci mai degraba tradatorii … multiculturalisti care au permis acestor animale sa intre pe teritoriile noastre”.

Bjorgo a apreciat ca atacatorul ar fi sperat sa inspire si alti extremisti sa-i urmeze exemplul. „S-ar putea intampla, dar socul crimelor ar putea de asemenea sa saboteze intr-un fel aceste miscari”, a adaugat el. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here