aur-pret-euro-uncieAurul a revenit recent in atentia pietelor dupa o perioada de penumbra instalata in urma corectiilor abrupte din luna mai : de la inceputul lunii iulie, metalul pretios a castigat 6,1%, atingand noi maxime istorice si ajungand luni la cotatia de 1.600 de dolari/uncie. Argintul a reintrat la randul sau pe radarul speculatorilor, cel putin al celor care au reusit sa se « cicatrizeze » dupa prabusirea de 35% din primavara, petrecuta in numai doua saptamani. Desi este inca departe de maximele istorice, ritmul de crestere al argintului in ultima saptamana a fost triplu fata de cel al aurului, indicind un interes speculativ ridicat. «Contextul global este din nou favorabil metalelor pretioase. Grecia- si mai recent Italia- sunt vazute ca <<pietre de moara>>, tragand Euro in jos. In acelasi timp, incertitudinea privind plafonul datoriei publice a SUA tine investitorii <<ca pe ace>>», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Intr-un studiu realizat de Wall Street Journal, 48 din cei 49 de analisti chestionati au afirmat ca se asteapta ca Grecia sa fie fortata sa isi restructureze datoria. Increderea in abilitatea institutiilor europene de a gestiona criza intr-o maniera hotarata si eficienta scade odata cu trecerea timpului. « Sub presiunea evenimentelor, o decizie dura privind Grecia poate fi luata, intr-o incercare de a limita efectul de contagiune care ar putea afecta intr-o maniera mult mai severa zona Euro, prin intermediul unor economii centrale in Europa, precum Italia sau Spania. Testele de stres nu au reusit sa aduca incredere in piete, in primul rand din cauza scenariului luat in calcul, considerat prea optimist», a precizat Victor Safta.
Avansul aurului se sprijina insa nu doar pe temerile privind viabilitatea zonei Euro in forma sa actuala, ci si pe magnitudinea dificultatilor cu care se confrunta SUA. Reducerea deficitului public este o adevarata provocare pentru finantele americane – in lipsa acestora, o ridicare a plafonului de datorie ar fi doar o solutie temporara. Un plan de austeritate pe termen mediu si lung este vital pentru mentinerea increderii in SUA si implicit in stabilitatea sistemului financiar actual. Cu toate acestea, politica monetara se afla in fata unei dileme – presiunile inflationiste completate de semnale de incetinire a economiei pun Federal Reserve intr-o pozitie dificila, insa- aparent- institutia inclina sa recurga la tiparirea de bani. « Aurul a beneficiat masiv de pe urma programelor Fed de injectii de lichiditati, iar sugestia Presedintelui institutiei, Ben Bernanke, conform careia ar putea urma partea a treia a acestui serial- chiar daca a fost nuantata ulterior- a repornit unul din motoarele importante care au alimentat aurul – frica de inflatie. In mediul actual, daca incertitudinea din SUA si Europa nu este risipita, impreuna cu teama de inflatie aceasta ar putea conduce la noi aprecieri ale metalelor pretioase», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here