books_2Romanii cred ca rezultatele obtinute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realitatii, elevii fiind principalii vinovati pentru rezultatele slabe, iar peste 60 la suta sunt de parere ca viitorii absolventi vor fi mai responsabilizati, rezulta dintr-un studiu prezentat vineri de IRES.Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat un studiu privind rezultatele obtinute in sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat, pentru a identifica perceptiile publice cu privire la rezultatele examenului, pentru a investiga modul in care populatia se raporteaza la sistemul educational din Romania, dar si pentru a identifica factorii pe care populatia ii indica drept generatori ai rezultatelor scazute obtinute la nivelul intregii tari si pentru a verifica pozitionarea atitudinala a cetatenilor fata de potentialul fenomen al fraudelor la examenul de bacalaureat.

„Ampla dezbatere publica si emotia politica nu au basculat tema responsabilitatii rezultatelor proaste de la Bacalaureat exclusiv spre zona sistemului educational sau guvernamental, cum parea la un moment dat, opinia publica dovedind un anumit realism al solutiilor si al distribuirii responsabilitatii. Simpatizantii partidelor politice integreaza doar partial pozitiile liderilor preferati, in anumite privinte existand un destul de pronuntat consens al aprecierilor. De exemplu, femeile si sustinatorii PDL sunt mai tentati sa dea vina pe elevi sau profesori, barbatii si suporterii USL pe sistemul educational si zona guvernamentala”, precizeaza reprezentantii IRES.

Din studiu rezulta ca romanii cred ca elevii sunt principalii vinovati pentru slabele rezultate din acest an de la bacaualreat, majoritatea respondentilor fiind de parere ca rezultatele obtinute corespund realitatii si apreciaza ca rezultatele obtinute reflecta cunostintele acumulate de elevi pe durata parcursului scolar.

Aproape 70 la suta dintre participantii la studiu sunt de parere ca in acest an incidenta fraudei la examenul de bacalaureat a existat in mica sau in foarte mica masura, acestia apreciind sistemul de supraveghere video, in timp ce doar 21 la suta isi exprima o opinie negativa.

Dintre cei care cred ca sistemul de supraveghere video a avut un rol in rezultatele finale, aproape jumatate (48 la suta) cred ca acest sistem i-a impiedicat pe elevi sa copieze, iar 35 la suta considera ca elevii au fost speriati/inhibati de prezenta camerelor.

Aproape 40 la suta dintre intervievati sunt total de acord cu afirmatia conform careia ministrul Funeriu ar trebui sa demisioneze dupa acest examen, in timp ce 27 la suta sunt in total dezacord cu aceasta afirmatie.

„O treime dintre respondenti considera ca rezultatele slabe din acest an ii vor descuraja pe elevii care vor sustine in viitor examenul de bacalaureat. 64 la suta sustin insa ca aceste rezultate ii vor responsabiliza pe viitorii participanti la examen, in timp ce 43 la suta cred ca inspectoratele scolare judetene unde s-au inregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui sa fie sanctionate iar 49 la suta au o opinie contrara”, rezulta din studiul IRES.

Doar 24 la suta dintre respondenti considera ca liceele in care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desfiintate, cinci la suta fiind total impotriva acestei posibile idei, in timp ce premierea profesorilor ai caror elevi au obtinut rezultate foarte bune este sustinuta de 59 la suta dintre participanti.

Totodata, 92 la suta dintre respondenti sunt in acord cu ideea ca parintii ar trebui sa fie mai interesati de pregatirea copiilor lor.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.295 indivizi, de 18 ani si peste, eroarea maxima tolerata fiind ± 2,7 la suta

Datele au fost culese prin telefon si calculator, in 5 iulie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here