inflatie-sus-cresterePolitica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca nu este necesar „un pumn de medicamente, pentru ca un doctor sa fie bun”.
„O sa vedeti ca mentinerea dobanzii, nici majorarea, nici scaderea, va duce inflatia in perioada urmatoare spre tinta”, a spus Isarescu in cadrul unui eveniment organizat cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa de la Universitatea Romano-Americana.

El a facut o analogie, explicand ca exista situatii cand, daca o persoana se duce la doctor, iar acesta nu ii da „un pumn de medicamente”, considera ca medicul nu este bun.

„Nu trebuie neaparat sa pleci cu un sac de medicamente, ca (doctorul – n.r.) sa fie bun”, a spus Isarescu, aratand ca politica bancii centrale s-a bazat pe consecventa si stabilitate.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

„BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare”, potrivit comunicatului bancii centrale.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. in primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here