schimb-valutarMinistrii de finante ai zonei Euro vor sa vada « taieri in carne vie » in Grecia inainte de a elibera o transa a imprumutului care ar salva tara – temporar – de la faliment. «Stabilitatea depinde acum de un fir de ata, cel al confirmarii noului cabinet al lui Papandreou de catre Parlament. Caderea Guvernului ar putea antrena o dinamica haotica atat pe strazile Atenei cat si in pietele financiare. Cu o datorie publica de peste 160% din PIB estimata pentru anul acesta, Grecia joaca rolul principal in situatia financiara a zonei Euro, dar investitorii stiu ca- nu foarte departe in urma- se pot pregati pentru un joc periculos si Irlanda si Portugalia. Este motivul pentru care Euro a suferit scaderi accentuate in ultima saptamana in fata dolarului si yenului japonez, atingand minime record fata de francul elvetian », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Noutatea vine insa din reacti Leului. Moneda nationala ne-a aratat o forta neobisnuita de sfidare a dinamicilor negative din zona Euro in prima parte a anului, insa « imunitatea sa absoluta » este acum pierduta : deprecierea a fost alimentata de lichidarea pozitiilor speculative mizand pe aprecierea Leului – deschise atunci cand problemele de finantare ale unor state din zona Euro pareau a avea o sansa de rezolvare si economia romaneasca dadea semne de inzdravenire. Stabilitatea politica pare pusa din nou sub semnul intrebarii in cadrul dezbaterii aprige privind reorganizarea administrativa, iar avansul economiei in trimestrul al doilea este de asteptat sa fie modest. « Consumul avea oricum sanse reduse de redresare puternica – acestea ar putea fi blocate de cerintele mult mai restrictive ale BNR. Dar, dincolo de acesti factori, canalul de transmisie principal urmarit de catre speculatori ramane legatura dintre sectorul bancar grecesc si cel din Romania», a precizat Victor Safta.
Francul elvetian, foarte cautat in momente tulburi, a atins la finalul saptamanii trecute un maxim istoric fata de Leu fiind cotat la 3,5099. Moneda elvetiana este in crestere cu 3,9% fata de inceputul lunii iunie, si sedinta de luni ar putea aduce un nou reper record. « Datoria Greciei nu a fost restructurata, dar pietele aloca o probabilitate in crestere acestui scenariu, facand francul destinatia preferata pentru capitalurile ce parasesc Euro. Chiar in conditii de stabilitate a cursului EUR/RON, un franc mai puternic impinge in sus francul fata de Leu. Presiunea de depreciere a Leului poate continua in lipsa unei solutionari rapide a situatiei din Grecia, cu un efect vizibil asupra cotatiei Euro, si amplificat in ceea ce priveste francul elvetian » a subliniat Victor Safta.
Caderea guvernului grec ar putea avea un efect negativ intens, dar probabil de scurta durata, ducand la testarea palierului de 4,3 Lei pentru un Euro. Nici pentru persoanele cu credite in franci elvetieni vestile nu ar fi deloc bune. Exista insa o speranta : confirmarea guvernului, implementarea reformelor si eliberarea transelor de finantare. intr-un asemenea scenariu, leul ar putea reveni sub palierul de 4,15 Lei pentru 1 Euro, in timp ce francul ar putea pierde teren pana sub 3,4 in fata leului.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiinţata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata şi monitorizata de instituţiile locale care reglementeaza pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acţioneaza ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţa de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţa (CFD-uri) şi Opţiuni- avand ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de marfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţioneaza instrumente derivate pe piaţa extrabursiera, decontarile tranzacţiilor efectuandu-se direct intre participanţii la piaţa (instituţii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / inchiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţioneaza lunar un volum ce depaşeşte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaţa din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here