dr ArafatPrintr-un test simplu pe site-ul soscardio.ro, oricine isi poate evalua riscul de a se imbolnavi de boala cardiovasculara in urmatorii ani
Bucuresti, 30 mai 2011 – Fundatia Romana a Inimii lanseaza astazi Campania de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania, SOS CARDIO – Atentie, risc cardiovascular!
Romania ocupa un nedorit loc fruntas in topul deceselor din cauze cardivasculare din lume. Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.
“A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, initiatoare a campaniei SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!
Campania isi propune sa constientizeze populatia despre factorii de risc cardiovascular si acumularea lor. Cei mai multi dintre noi avem, in acelasi timp, mai multi factori de risc (fumam, suntem sedentari, ducem o viata stresanta, avem in familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Acesti factori de risc, luati impreuna, definesc riscul nostru cardiovascular global.
Cu alte cuvinte, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora. De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.
Ceea ce trebuie sa mai stim este ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.
“Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare”, a subliniat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dr. Dan Deleanu.
“Suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem si avem convingerea ca putem schimba in bine societatea in care traim”, declara Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii, institutie care sustine campania.
Bolile cardiovasculare reprezinta, in prezent, principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. “Exista o nevoie acuta de informare. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista factori de risc cardiovascular. De unii dintre acestia sunt constienti, dar ii ignora, iar despre altii nici macar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie sa aibe loc numai in cazuri de urgenta, ci si pentru preventie”, explica Prof. Dr. Dan Gaita.
„Aplicarea masurilor de preventie ar avea cel mai mare impact in scaderea mortalitatii cardiovasculare, cu costuri foarte scazute pentru societate. Preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele. Avem mare nevoie de sprijinul mass-media”, a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, si Secretar al Fundatiei Romane a Inimii.
De ce un Test al Cartonaselor”?
Campania isi doreste sa informeze populatia asupra factorilor de risc, insemnatatea lor si pasii de urmat. “Ne-am gandit cum am putea atrage atentia populatiei si ne-a venit ideea sa propunem un instrument pentru evaluarea riscului cardiovascular. Un instrument simplu si usor de inteles si folosit. Medicii au intrumentele lor speciale, dar pana la medic fiecare cetatean ar trebui sa isi poata evalua singur riscul. Asa am ajuns la Testul Cartonaselor de Risc. Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc. Prin recunoasterea lor si cumulului mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global”, declara Prof. Dr. Dan Gaita.
Testul Cartonaselor te ajuta sa afli mai multe despre factorii tai de risc si despre riscul tau de a dezvolta o boala cardiovasculara.
Testul Cartonaselor este usor de facut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunand la linia telefonica gratuita, 0-800-070-777, unde un cadru medical ofera informatii despre factorii de risc si il ajuta pe cel care suna sa isi faca Testul Cartonaselor.
Medicii de familie primesc Campania ca pe un sprijin real. Preventia inseamna informare, interventie si evaluare periodica a eficientei.
Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, declara: “Bolile cardiovasculare raman o mare povara pentru noi, pentru familiile noastre, pentru bolnavii nostri. Sanatatea este un dar divin pe care noi toti, medici, pacienti, decidenti, societate trebuie sa il ocrotim la un cu totul alt standard decat pana acum. Preventia nu este o vorba goala si, daca dorim sa pastram calitatea vietii si bucuria vietii, chiar trebuie sa facem preventie si sa evitam riscurile care duc la boala. Iata ca acum, impreuna, medicii de familie si pacientii lor pornesc un nou atac impotriva factorilor de risc, impotriva bolilor cardiovasculare, impotriva invaliditatilor si pierderilor de vieti cauzate de aceste boli. Cu mijloace simple, sub aparenta jocului, prin intermediul „Testului Cartonaselor”, vom incerca sa ne responsabilizam pacientii asupra stilului lor de viata, vom incerca sa micsoram riscurile. Pana la urma, medici si pacienti deopotriva, suntem responsabili pentru sanatatea de maine. Numai impreuna putem deveni puternici!
“Educatia este piatra de temelie pentru o decizie informata, pentru o viata sanatoasa. Sustinem aceasta campanie pentru ca suntem constienti de rolul nostru in fata pacientilor. Mesajul meu este: evalueaza-ti riscul cardiovascular si du-te la medicul in care ai incredere!”, declara Radu Rasinar, directorul general AstraZeneca Romania, compania farmaceutica ce sustine aceasta campanie.
Pentru informatii suplimentare contactati: [email protected] sau Ioana simon: 0728.24.36.72

Despre Campania SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!
Campania de preventie a riscului cardiovascular se numeste „SOS Cardio – Atentie, risc Cardiovascular!”
Campania este initiata de Fundatia Romana a Inimii si sprijinita de Ministerul Sanatatii.
Scopul campaniei este constientizarea factorilor de risc cardiovascular si indrumarea populatiei catre medic, pentru evaluarea acestui risc.
Modul prin care populatia este invitata sa-si evalueze riscul cardiovascular este prin parcurgerea Testului Cartonaselor.
Exista zece factori de risc, fiecare ilustrat printr-o imagine sugestiva: colesterol, fumat, hipertensiune arteriala, ereditate, varsta, genul masculin, diabetul, stresul, obezitatea, sedentarismul. Cumulul mai multor factori de risc arata un risc crescut de boala cardiovasculara.
Testul se poate face pe site-ul dedicat al campaniei www.soscardio.ro sau prin telefon, sunand gratuit la 0800-070-777.
Pentru validarea rezultatelor Testului Cartonaselor este obligatoriu sa mergeti la medicul dvs. de familie.
Site-ul www.soscardio.ro, dedicat campaniei, contine, pe langa Testul Cartonaselor, informatii pretioase privind bolile cardiovasculare, aparitia acestora, factorii de risc, dar si modalitati de lupta cu acestia, sfaturi pentru o viata sanatoasa, moduri eficiente de a controla factorii de risc.
Campania beneficiaza de un spot TV si unul radio si de machete in presa.
Lansarea campaniei se va face succesiv in patru orase: Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj, prin conferinte de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here