Untitled-5Fiii lui Osama ben Laden au denuntat, marti, „executia arbitrara” a tatalui lor de catre un comando american la 2 mai, dupa ce anterior calificasera drept „inacceptabila” si „umilitoare” aruncarea trupului sau neinsufletit in mare. Intr-un comunicat publicat de New York Times, fiii lui Osama ben Laden se intreaba de ce tatal lor „nu a fost arestat si judecat pentru dezvaluirea adevarului”.

Inamicul public numarul unu al Statelor Unite de la atentatele din 11 septembrie 2001, Osama ben Laden a fost ucis la 2 mai intr-o operatiune de comando americana impotriva resedintei in care se ascundea la Abbottabad, in Pakistan, a anuntat presedintele american. Cadavrul sau a fost aruncat in mare, potrivit Washingtonului.

Comunicatul, atribuit lui Omar ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, cere, de asemenea, eliberarea celor trei sotii si copiilor liderului Al-Qaida, care se aflau in casa din Abbottabad.

„Executia arbitrara nu este o solutie pentru probleme politice”, adauga comunicatul, care ridica semne de intrebare asupra „decentei unui astfel de asasinat in care (…) dreptul international a fost incalcat in mod deschis”.

Autoritatile pakistaneze au declarat ca trei sotii ale lui ben Laden au fost gasite in casa, precum si 13 copii ai acestuia. Una dintre ele, Amal Ahmed Abdulfattah, a fost ranita la picior in timpul operatiunii.

New York Times precizeaza ca Omar Ben Laden este fiul pe care Osama ben Laden l-a avut cu o alta sotie, Najwa. Niciunul dintre fratii sai nu este numit in comunicatul scris in numele lor.

„Vrem sa amintim lumii ca Omar ben Laden, cel de-al patrulea fiu al tatalui nostru, a fost intotdeauna in dezacord cu el in ceea ce priveste violenta ca atare si i-a trimis intotdeauna tatalui nostru mesaje in care il ruga sa isi schimbe maniera de a actiona. subliniind ca niciun civil nu trebuie luat ca tinta in nicio circumstanta”, continua textul.

Comunicatul a fost adresat New York Times de autorul american Jean Sasson, care l-a ajutat pe Omar Ben Laden sa redacteze o carte de memorii in 2009.

Un comunicat mai scurt si usor diferit a fost publicat marti pe un site islamist, in care fiii lui ben Laden afirma ca familia a fost umilita de modul in care a fost tratat trupul neinsufletit al acestuia.

„Consideram ca presedintele Obama este personal responsabil sa elucideze soarta tatalui nostru, Osama ben Laden”, se arata intr-un mesaj semnat de Omar Ben Osama ben Laden in numele fratilor sai si citat de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

„Este inacceptabil din punct de vedere uman si religios sa arunci corpul unei persoane in mare intr-o maniera umilitoare pentru familie si pentru simpatizantii sai, aducand atingere sentimentelor a sute de milioane de musulmani”, adauga Omar ben Laden.

„in calitatea de fii ai lui Osama ben Laden, ne rezervam dreptul de a-i actiona in justitie pe cei responsabili de aceasta crima, la instante americane si internationale”, continua mesajul.

El a subliniat, de asemenea, ca „nici presedintele american, nici administratia sa nu au prezentat probe” privind moartea tatalui lor.

Autoritati musulmane de rang inalt au considerat neconforma cu islamul decizia americana de a arunca in mare cadavrul lui Osama ben Laden, in timp ce Washingtonul sustine ca ritualul a fost respectat si ca un mormant ar risca sa devina loc de pelerinaj.

Omar Ben Laden, in varsta de 31 de ani, casatorit cu o englezoaica, afirma in iulie 2010 ca circa 20 de membri ai familiei sale locuiesc intr-o resedinta supravegheata in Iran din 2001. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here