movieRomania este prezenta la Marché du Film din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes pentru al saselea an consecutiv, Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) organizand, in perioada 11 – 20 mai, un stand dedicat cinematografiei autohtone, potrivit unui comunicat. Marché du Film este un eveniment care aduna anual aproximativ 10.000 de participanti din peste 100 de tari.

Standul romanesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei romanesti pe plan international si pune la dispozitia celor interesati (distribuitori de film, producatori, directori de festivaluri, jurnalisti) informatii si noutati legate de activitatile industriei de film romanesti, facilitand totodata prin diverse evenimente interactiunea dintre cineastii romani si cei straini.

in plus, APFR va reedita brosura „Shooting Romania”, un ghid esential ce prezinta avantajele alegerii Romaniei pentru realizarea unei productii cinematografice. Ajunsa la a saptea editie, brosura ofera informatii privind cadrul legal al realizarii unei productii cinematografice, precum si detalii ce privesc cinematografia si piata de film autohtone in date statistice.

Una dintre misiunile APFR o reprezinta si sustinerea cineastilor romani prezenti in diferitele sectiuni ale Festivalului de la Cannes.

Cel mai recent film al regizorului Catalin Mitulescu, „Loverboy”, a fost selectat in sectiunea Un Certain Regard, urmand sa fie proiectat pe 18 mai.

De asemenea, intre 11 si 22 mai, la cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate, in sectiunea Short Film Corner, 17 scurtmetraje romanesti, dintre care opt sunt incluse in programul tematic „Romanian Short Waves”. Proiectul este coordonat de producatorul Dan Burlac, printre filmele prezentate in „Romanian Short Waves” numarandu-se „Apele Tac” (regia Anca-Miruna Lazarescu), „15 Iulie” (regia Cristi Iftime), ambele prezente in competitia de scurtmetraje a Festivalului de la Berlin de anul acesta, „Draft 7”, al regizoarei Luiza Parvu, si „Strung Love”, de Victor Dragomir.

Pe langa stand, Romania va fi reprezentata anul acesta in programul Producers on the move, din cadrul retelei European Film Promotion, de producatoarea Ada Solomon.

infiintat in anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografica europeana implementate de reteaua European Film Promotion (EFP), la care APFR a aderat in 2006. Dezvoltata an de an in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, aceasta initiativa a reunit pana in prezent 218 producatori de film care au avut sansa de a fi cunoscuti de catre cei mai importanti reprezentanti ai industriei de film. Ada Solomon va reprezenta Romania in perioada 14 – 17 mai, in programul Producers on the move, alaturi de alti 25 de producatori din 25 de tari europene, fiind cea mai mare reprezentare ca numar de participanti din tarile membre ale EFP. in ultimii trei ani, Romania a mai fost reprezentata de Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu ( 2009) si Oana Giurgiu ( 2008).

Petrecerea romaneasca, apreciata in ultimii ani de tot mai multi straini, va avea loc in acest an intr-una dintre cele mai frumoase si ravnite locatii de pe Croazeta: terasa Chérie Chéri. Peste 600 de invitati, producatori, distribuitori de film, actori, directori de festivaluri, selectioneri si nu numai sunt asteptati in seara zilei de 18 mai la un pahar de vin romanesc si un concert de senzatie sustinut de Taraful din Clejani.

Standul romanesc de la Cannes este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman din Paris. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here