imobiliareROIn timp ce apartamentele au trecut printr-o perioada de stabilitate, preturile caselor si vilelor au continuat sa scada in primul trimestru, atat in Bucuresti cat si in majoritatea celorlalte mari orase din tara. Conform unei analize realizata de www.imobiliare.ro, cel mai mult s-au ieftinit casele din Constanta, urmate de cele din Bucuresti.
Analiza www.imobiliare.ro a luat in calcul anunturile care vizeaza vanzarea caselor si vilelor construite dupa 1990 scoase la vanzare in Bucuresti, Ilfov, Timis, Brasov, Iasi, Cluj si Constanta. „Pe segmentul case-vile, cea mai mare scadere de pret, de -7,2%, a fost inregistrata la Constanta. Iar singurul oras unde putem vorbi de o crestere a pretului cerut este Brasovul. Cererea pentru case si vile nu a revenit la un nivel care sa asigure stabilitatea pe piata, desi prin prisma pretului, in localitatile din vecinatatea marilor orase, casele pot reprezenta o alternativa la oferta de apartamente noi”, declara Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro

Bucuresti – Ilfov
Cu o valoare de 1.367 euro/mp inregistrata la finalul primului trimestru, pretul solicitat pentru casele si vilele construite dupa 1990 din Capitala a cunoscut o scadere de 3,7% fata de finalul trimestrului patru din 2010. in prezent, pretul mediu solicitat pentru o vila noua cu o suprafata de 120 mp utili din Bucuresti este de aproximativ 164.000 de euro. Mai ieftine sunt proprietatile similare din localitatile invecinate Capitalei. In Rosu, spre exemplu, o vila finalizata in 2010, cu 5 camere si o suprafata utila de 180 mp, este scoasa la vanzare la pretul de 110.000 de euro, concurand cu oferta de apartamente noi mari, cu 3 si 4 camere.

Brasov

Brasovul este singurul mare oras in care casele si vilele s-au scumpit in medie cu 4% in primul trimestru. in prezent, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie imobiliara este de 971 euro/mp util, ceea ce face ca pretul unei vile de 120 mp sa fie de 116.000 de euro. in zona Stupini, insa, o vila cu 5 camere construita in 2008, cu o suprafata de 180 mp este scoasa la vanzare la un pret de 98.000 de euro. Casele si vilele din localitatile invecinate Brasovului sunt mai ieftine, 790 euro/mp (94.800 euro pentru o vila de 120 de mp).


Cluj-Napoca

Vilele scoase la vanzare in Cluj-Napoca au inregistrat o scadere, de 1,8%, in primul trimestru. Daca la finalul anului trecut, pretul solicitat pentru o vila era de 1.027 euro/mp util, la finalul primului trimestru din 2011, acesta avea valoarea de 1.009 euro/mp util, ceea ce face ca o vila de 120 mp sa aiba un pret mediu de 121.000 de euro. Cu o valoarea medie de 992 euro/mp util, in localitatile din jurul orasului, preturile sunt ceva mai mici decat cele practicate in municipiu. in ultimele trei luni, pretul caselor si vilelor din localitatile din judetul Cluj a scazut cu 2,2%. Printre localitatile cu cea mai bogata oferta sunt Floresti, Deusu si Gilau.

Constanta
Pretul mediu solicitat pentru casele noi din Constanta a ajuns, in primul trimestru, la valoarea de 1.007 euro/mp util (120.840 euro pentru o vila cu o suprafata medie de 120 mp), cu 7,2% mai putin decat la finalul anului trecut (cand pretul solicitat pentru acelasi tip de proprietate depasea 130.000 de euro). insa pe piata se gasesc oferte si mai ieftine. intr-una din zonele rezidentiale de la periferia municipiului Constanta, este scoasa la vanzare o vila cu 5 camere construita in 2005, cu o suprafata de 140 mp si un teren de 260 mp, la pretul de 95.000 de euro. In localitatile din jurul municipiului, pretul mediu al caselor si vilelor a ajuns la 850 euro/mp util.

Iasi
Cele mai ieftine case si vile se gasesc la Iasi unde proprietarii solicita un pret unitar de 645 euro/mp util. Aici, cererea scazuta face ca pretul pe metru patrat util in cazul vilelor si caselor scoase la vanzare sa fie cu peste 25% mai ieftin decat cel al apartamentelor, conform Indicelui imobiliare.ro. O casa din Iasi, construita dupa 1990, cu o suprafata utila de 120 mp este scoasa la vanzare pentru un pret mai mic de 80.000 de euro.

Timisoara
In Timisoara, pretul caselor si vilelor noi au stagnat in primul trimestru, evolutia inregistrata de +0,1% fiind nesemnificativa. Pretul mediu solicitat in prezent este de 846 euro/mp, ceea ce face ca o vila cu o suprafata de 120 mp sa fie scoasa la vanzare la un pret care depaseste cu putin 100.000 euro. Cu o valoare medie de 795 euro/mp util, in localitatile invecinate Timisoarei, preturile practicate fac concurenta directa apartamentelor din oras. Localitatile cu cea mai mare oferta sunt cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare in anii de boom: Dumbravita, Mosnita si Giroc.

Despre imobiliare.ro: Lansat in aprilie2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 20 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here