electricGuvernul va acorda persoanelor fizice sau juridice o subventie de 20% din pret la cumpararea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din pret, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid, a anuntat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Acesta a precizat ca persoanele fizice sau juridice care participa la Programul de casare a masinilor uzate „Rabla” vor primi patru tichete valorice la cumpararea unui automobil electric, respectiv doua bonuri valorice pentru achizitionarea unui automobil hibrid.

Prevederile au fost incluse intr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministrul Mediului a aratat ca atat pentru participantii la Programul Rabla care cumpara astfel de automobile, cat si pentru cumparatorii directi de masini electirce si hibride, subventia va fi decontata intre producator si Fondul de Mediu.

Borbley a aratat totodata ca Guvernul va subventiona, din Fondul de Mediu, infrastructura necesara automobilelor electrice sau hibride.

in prezent exista doua tipuri de astfel de incarcatoare, dintre care primul costa in jur de 500 euro si incarca un automobil in 6-8 ore, iar al doilea costa in jur de 7.000 euro si incarca o baterie de automobil in 30 de minute, ambele asigurand o autonomie de circa 160 kilometri, a spus ministrul.

„Guvernul va trebui sa ii sprijine pe cei care doresc sa devina parteneri in astfel de investitii, companii, mall-uri, care doresc sa amplaseze astfel de incarcatoare in parcari, iar in perioada urmatoare vom demara proiecte pilot, prin intermediul Fondului de Mediu”, a afirmat Borbely.

Acesta a mai aratat ca, potrivit obiectivelor asumate de Comisia Europeana in Cartea Alba a Transporturilor, toate statele membre trebuie sa reduca la jumatate, pana in 2030, numarul automobilelor care functioneaza pe baza de combustibili clasici, benzina si motorina, iar, pana in 2050, toate orasele mari nu vor mai permite circulatia acestor automobile.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca Guvernul va introduce un pachet de stimulente financiare pentru incurajarea achizitiilor de masini electrice, destinate atat cumparatorilor, prin acordarea unei „prime ecologice”, cat si producatorilor, prin deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit sau acordarea de ajutoare de stat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here