Untitled-7Plenul Senatului a mentinut, miercuri, prevederea pentru reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, in ciuda solicitarii de reexaminare formulata de seful statului pentru respingerea proiectulului de lege, cererea presedintelui fiind respinsa cu 53 de voturi „pentru”, 46 „impotriva” si o abtinere. Cererea de reexaminare solicitata de presedinte s-a referit la faptul ca aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de baza conduce la scaderea incasarilor si implicit majorarea deficitului bugetar si imposibilitatea ca acesta sa fie mentinut in tintele stabilite de 6,8% in 2010 si 4,4 % in 2011. De asemenea, seful statului sustine ca o noua modificare a TVA, dupa majorarea la 24%, ar conduce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici si la scaderea increderii investitorilor si a rating-ului de tara.

Comisia de buget din Senat a adoptat un raport de respingere a solicitarii presedintelui, respectiv in favoarea reducerii TVA la alimentele de baza, intre care se numara painea, carnea, laptele, uleiul vegetal, zaharul si produsele expandate din cereale.

In favoarea propunerii de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de baza s-au pronuntat reprezentantii PSD si PNL, in timp ce senatorii membri ai UNPR s-au pronuntat impotriva, la fel ca si reprezentantii PDL.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, acest  proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL, prin care TVA scade de la 24% la 5%, la alimentele de baza. Astfel, painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul vor avea TVA de 5%. Legea a trecut cu unanimitate de voturi – 290 –  in favoarea acesteia votand si toti deputatii PDL prezenti la sedinta, in frunte cu ministrii Valerian Vreme, Valeriu Tabara, Ioan Botis si Elena Udrea.

„A fost o eroare de comunicare, ca modalitate de lucru. Vom reveni asupra acesteia printr-o initiativa legislativa pe care o vom promova in regim de urgenta si prin care vom reveni. La fel a fost si la neimpozitarea pensiilor. Ieri (marti, n.r.), in plen se citea pur si simplu un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal, a fost o confuzie”, a declarat atunci, pentru REALITATEA.NET, Mircea Toader, care a gresit indicatiile pentru colegii din Camera Deputatilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here