way-to-the-factorySituatia din Japonia este din ce in ce mai grava odata cu amenintarea unei contaminari radioactive, in urma exploziilor de hidrogen la reactoare ale centralei Fukushima 1, in timp ce numarul mortilor si persoanelor disparute a crescut la peste 10.000, relateaza agentia Kyodo.
*

Bilantul cutremurului de vineri, cu magnitudinea 9, a trecut de 10.000 de morti si diparuti, la cinci zile de la dezastru , potrivit Agentiei Nationale de Politie.
*

Cutremurul si valul seismic care au afectat Japonia vinerea trecuta s-au soldat cu 3.373 de morti confirmati, 6.746 de disparuti si 1.897 de raniti , potrivit unui nou bilant oficial provizoriu al Politiei nationale.
*

Nivelul radiatiei a inregistrat o crestere in Tokyo si in regiunea capitalei, iar Ministerul Transporturilor a interzis zborurile deasupra centralei Fukushima 1, pe o raza de 30 de kilometri. De asemenea, premierul Naoto Kan a cerut persoanelor care locuiesc pe o raza de 20-30 de kilometri in jurul acesteia sa ramana in casa.
*

Agentia Nationala de Politie a identificat pana acum 1.600 de trupuri neinsufletite, dintre care aproximativ 420 au fost predate familiilor lor. Provocarea majora a momentului este gasirea unor modalitati de livrare a ajutoarelor vitale, cum ar fi hrana si combustibil, catre supravietuitori, in zonele devastate, subliniaza Kyodo.
*

Aproximativ 520.000 de persoane au fost cazate in peste 2.500 de adaposturi . Dar, de miercuri, temperaturile in regiunea Tohoku, afectata de cutremur, urmeaza sa scada, in contextul in care zona se confrunta cu o lipsa de paturi si hrana. Guvernatorul din prefectura Miyagi, Yoshihiro Murai, a declarat luni seara, intr-o conferinta de presa, ca cele mai mari probleme sunt lipsa combustibilului la spitale si in zonele de coasta devastate.
*

Numeroase spitale nu pot face fata numarului mare de raniti, din cauza lipsei de materiale medicale, in contextul in care autoritatile locale au fost coplesite de numarul de corpuri recuperate dintre ruine . Acestea nu au reusit sa furnizeze suficient spatiu pentru morgi si sicrie, iar intreruperea curentului electric face imposibila producerea ghetii, necesara la pastrarea cadavrelor, potrivit unor oficiali.
*

Benzinariile din regiunile Tohoku si Kanto acorda prioritate la alimentare vehiculelor pentru interventii, care se indreapta catre regiunile afectate de cutremur.
*

Agentia pentru Managementul Incendiilor si Dezastrelor a anuntat ca numarul cladirilor distruse complet sau partial de cutremur a ajuns, luni, la 72.945. Pana in prezent, au fost salvate aproximativ 25.000 de persoane, intre care si o batrana, in varsta de aproximativ 70 de ani, scoasa in viata, dupa 92 de ore, dintre daramaturile casei sale, la Otsuchi, in prefectura Iwate.
*

Totodata, s-a confirmat ca aproximativ 2.000 din cei 10.000 de locuitori ai orasului Minamisanriku, din prefectura Miyagi, pe care Guvernul local nu i-a putut contacta pana acum, sunt in viata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here