nuclear-power-station-at-nightCriza nucleara din Japonia nu va influenta constructia re­ac­toarelor 3 si 4 de la Cer­navoda si a celei de a do­ua centrale nucleare a Ro­maniei, dar este posibil sa fie inasprite nor­mele de siguranta, asa cum se va in­tam­pla in intreaga lume, spun specialistii ro­mani in domeniu. „Personal nu cred (ca evenimentele din Japonia vor afecta constructia de noi cen­trale in Romania – n. red.), dar este po­sibil sa aiba un impact asupra cresterii ni­velului de rezistenta la evenimente ex­tre­me”, spune Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European.

„Este posibil sa se ceara inchiderea centralelor care nu au anvelopa (sistem de protectie suplimentar care izoleaza re­ac­toarele nucleare – n. red.). La nivel eu­ropean s-ar putea cere inchiderea cen­tra­lei nucleare de la Kozlodui din Bul­garia si a altor centrale nucleare vechi”, consi­de­ra si Ionut Purica, expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane.

In ceea ce priveste centrala de la Cernavoda, aceasta se opreste in mod au­to­mat in cazul unui cutremur. „Alege­rea amplasamentului centralei de la Cernavoda a avut la baza studii com­ple­xe privind riscul seismic. in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui produs in Japonia, magnitudinea ma­xi­ma la noi fiind intre 7 si 7,5 grade pe scara Richter”, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica. (Mediafax)

Citeste mai multe despre planurile nucleare ale Romaniei pe www.zf.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here