0003807_primavara-150x150Temperaturile si cantitatile de precipitatii asteptate in Romania in aceasta primavara vor fi in limite normale, comparabile cu mediile lunare multianuale, conform unei estimari realizate de Centrul European pentru Prognoza Vremii si preluate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Conform documentului, in urmatoarele trei luni temperaturile vor fi apropiate de mediile lunare multianuale pe aproape intreg teritoriul Romaniei. in luna martie, exceptie vor face unele zone din nord-vestul tarii, unde va fi mai frig decat normalul lunii, precum si unele din sud-est, unde va fi chiar mai cald decat mediile multianuale lunare.

Exceptiile lunii aprilie vor fi anumite zone din sud-vest, sud si centrul Romaniei, unde va fi mai frig decat normal, iar cele ale lunii mai vor fi in sud-vest, unde, in unele regiuni, va fi putin mai frig decat este normal in acea perioada.

Cantitatile de precipitatii vor fi si ele apropiate de normele climatologice lunare in urmatoarele trei luni in cea mai mare parte a zonelor tarii. Totusi, in martie, in unele zone din centrul si nord-vestul tarii ar putea cadea cantitati de precipitatii peste mediile multianuale, iar in sud-vest sub normele climatologice ale lunii. in aprilie sunt asteptate precipitatii peste media lunara multianuala in centrul si estul tarii, iar in sud-vest sub valoarea de referinta.

In mai, singurele exceptii de la normal din punct de vedere al cantitatilor de precipitatii asteptate vor fi cateva zone din centrul tarii, unde ar putea ploua mai mult decat media lunara multianuala.

Oficialii ANM precizeaza ca estimarea Centrului European pentru Prognoza Vremii „nu exclude posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp”, factori care pot conferi un caracter „sever” intervalului respectiv.

Potrivit ANM, prognoza meteorologica sezoniera are un caracter orientativ si un grad de realizare de aproximativ 60-65 la suta, spre deosebire de cele pe termen scurt si mediu, care au un grad de realizare de 87-95 la suta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here