munca-workNumarul locurilor de munca vacante in trimestrul al patrulea al anului trecut a fost de 20.400, in scadere cu 2.900 de posturi fata de trimestrul precedent si cu 800 fata de octombrie-decembrie 2009, cele mai multe provenind din industria prelucratoare, potrivit Institutului National de Statistica. „In trimestrul IV 2010 rata locurilor de munca vacante a fost de 0,51%, in scadere cu 0,06 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2009, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,01 puncte procentuale. Numarul locurilor de munca vacante a fost de 20,4 mii, in scadere cu 2,9 mii locuri de munca vacante fata de trimestrul precedent, respectiv cu 0,8 mii locuri de munca vacante fata de acelasi trimestru al anului 2009”, se arata intr-un comunicat al INS.

In perioada analizata cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,11%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit industria extractiva (0,04%), respectiv activitatile de hoteluri si restaurante si tranzactii imobiliare (0,1%).

O treime (6.800) din numarul total al locurilor de munca vacante se regasesc in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,71%. Circa 16% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.300 locuri vacante), iar aproape 13% in administratia publica (2.600 locuri vacante). Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatea de tranzactii imobiliare.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,34 puncte procentuale), respectiv in constructii (-0,21 puncte procentuale). La polul opus, cu usoare cresteri, s-au situat activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,28 puncte procentuale), respectiv cele de informatii si comunicatii (0,16 puncte procentuale).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a produs in activitatile de servicii administrative si servicii suport (-0,38 puncte procentuale), respectiv sanatate si asistenta sociala (-0,37 puncte procentuale). Cresteri mai importante s-au regasit in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, informatii si comunicatii, respectiv in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (0,33 puncte procentuale).

Comparativ cu cele doua perioade analizate, in industria prelucratoare s-a inregistrat cea mai mare scadere a numarului locurilor de munca vacante (-1.800 locuri vacante) fata de trimestrul precedent, concomitent cu cea mai mare crestere (1.600 locuri vacante), dar fata de trimestrul echivalent al anului 2009. in sanatate si asistenta sociala, indicatorul a evoluat in sens contrar, adica a inregistrat cea mai mare crestere fata de trimestrul precedent (900 locuri vacante), respectiv cea mai mare diminuare fata de aceleasi trimestru al anului anterior (-1.100 locuri vacante).

Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori s-a referit, in trimestrul IV 2010, la ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,79% rata locurilor de munca vacante, respectiv 4.300 locuri vacante) si de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (0,64% rata locurilor de munca vacante, respectiv 4.500 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (0,19% rata locurilor de munca vacante, respectiv 0,04 mii locuri vacante). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here