stethoscope-by-computer-keyboardMedicii de familie isi anunta pacientii, printr-un mesaj afisat pe usile cabinetelor, ca din 1 aprilie nu ii mai pot ingriji cum ar fi nevoie, pentru ca nu pot semna contractul pe 2011 care ii obliga sa aleaga cine primeste medicamente compensate si cine nu sau sa ceara coplata.„Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au decis ca: va puteti simti rau doar o data la trei luni – atat de rar are voie medicul de familie sa va vada pentru bolile cronice, puteti primi o singura reteta la trei luni pentru bolile cronice. Mai mult, este posibil sa nu puteti primi nici aceasta unica reteta intrucat medicul va avea plafon «orientativ» la prescrierea de medicamente compensate/gratuite iar un program informatic prost conceput si cu erori, hotaraste daca sunteti beneficiar de asigurari sau nu, indiferent de documentele pe care le aveti”, se arata in anuntul afisat deja de unii medici de familie pe usile cabinetelor lor.

Pacientii mai sunt informati ca medicul nu va mai avea timp sa-i consulte, fiind obligat sa faca servicii informatice pentru Ministerul Sanatatii, ca vor trebui sa plateasca suplimentar pentru fiecare prezentare la medic, intrucat banii dati pentru Sanatate au fost „nationalizati de Guvern”.

„Este foarte posibil sa nu mai aveti deloc medic de familie, finantarea medicinei de familie este atat de redusa incat cabinetul de medicina de familie va da faliment; medicii emigreaza masiv, iar dumneavoastra, ca si noi, ne tratam totusi in Romania; spitalele sunt si ele reduse, falimentare adesea”, se mai arata in mesajul medicilor de familie.

Acestia reclama faptul ca in ultimele luni sunt supusi unor presiuni extreme si informeaza ca au aparut hotarari care, pe de o parte, nu le mai permit sa ingrijeasca pacientii asa cum ar fi nevoie si, pe de alta parte, nu le mai asigura cele strict necesare cabinetelor (privind plata personalului – asistente, medici, contabili, femeie de serviciu – a intretinerii cabinetelor, a cumpararii celor necesare functionarii cabinetelor si plata darilor catre stat).

„Sunt vremuri grele si pentru dvs. si v-am fost alaturi mereu, incercand sa gasim solutii impreuna pentru ca sanatatea dvs. sa nu aiba de suferit. Din pacate, hotararile Ministerului si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate fac ca de la 1 aprilie sa nu mai putem face un nou Contract cu Casele de Asigurari, caci acesta ne-ar pune in situatia de a nu va mai putea acorda ingrijirile firesti, pe care noi le consideram necesare pentru sanatatea dumneavoastra. De asemenea, un asemenea contract ar duce la inchiderea rapida a cabinetelor datorita datoriilor”, se mai arata in anuntul medicilor.

Acestia precizeaza ca in noul Contract-cadru li se impune sa uite de Juramantul facut si sa aleaga cine primeste medicamente compensate si cine nu, si asta din cauza faptului ca va exista un plafon.

Tot prin Contractul-cadru pe 2011, medicii de familie ar fi obligati sa nu consulte pacientii decat o singura data la trei luni, sa le ceara coplata, sa nu dea retete si bilete de trimitere decat pentru 20 de pacienti pe zi, sa cumpere cititoare de carduri si servere din banii proprii, sa introduca date pe cardurile de asigurat in loc sa consulte si sa lipeasca coduri de bare pe retete.

„Noi nu dorim sa va punem sanatatea in pericol. Chiar daca nu mai putem incheia Contract cu Casa de Asigurari de la 1 aprilie, pentru o perioada vom continua sa va consultam si sa va indicam tratamentul potrivit fara sa fim platiti, vom fi in cabinete, dar nu vom mai avea voie sa va dam retete compensate, analize sau trimiteri. Daca Ministerul si Casa de Asigurari vor continua totusi sa refuze sa ia deciziile firesti, vom fi nevoiti sa inchidem cabinetele sau sa lucram ca privati. Am facut eforturi foarte mari ca sa ramanem in tara sa ne facem meseria, dar in prezent cu tot sacrificiul nostru nu putem sustine un sistem anti-pacient, anti-medic”, se mai arata in mesajul adresat pacientilor.

Medicii de familie afirma ca exista prea multe oprelisti iar lucrurile nu mai pot continua asa si, in aceste conditii, nu pot semna „asa-zisul «contract de furnizare de asistenta medicala»”.

„Va multumim pentru intelegere si sustinere! Fiti alaturi de noi, sanatata oamenilor merita mai mult!”, se mai arata in anunt.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate i-a invitat, vineri, la ora 12.00, la discutii pe reprezentantii medicilor de familie.

Medicii de familie au decis, intr-o conferinta din 12 februarie, sa nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment si sa conteste in instanta actele normative ce incalca drepturile pacientilor si medicilor, reclamand ca sunt pusi sa editeze carduri si sa faca munca fortata fara sa li se asigure cele necesare.

Acestia au cazut de acord asupra faptului ca vor continua sa practice medicina fie in mod privat, fie in alte tari, daca guvernantii ii obliga la semnarea contractului.

Totodata, medicii de familie aratau ca impunerea plafoanelor orientative de prescriptii la medicamente atrage dupa sine alegerea pacientilor ce consuma mai putine resurse, astfel ca medicii sunt obligati sa devina „cerberi”.

Acestia anuntau atunci ca vor solicita sprijinul pacientilor prin strangerea de semnaturi privind „nemultumirea lor asupra lipsei de transparenta a modului in care banii lor sunt gestionati”.

O alta masura luata de medicii de familie este depunerea cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate, facilitand astfel emigrarea masiva a acestora in strainatate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here