284088_handshake_detail[1]Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu estimeaza ca o viitoare alianta PSD – ACD va obtine un scor electoral agregat de maxim 40%, ceea ce nu poate fi numit un succes, el apreciind aceasta alianta este ca o centura de castitate pentru liberali si social-democrati.

„Prima observatie, si cea mai evidenta, de altfel, este ce cauta un partid care are 1-2% in sondaje alaturi de doua partide care au peste 20%. Pentru a raspunde la aceasta intrebare nu trebuie sa ne straduim sa cautam prea multe explicatii. Este vorba despre resursele mediatice si financiare pe care PC le pune la dispozitie. Deci e rational sa ai un partid care nu conteaza din punct de vedere electoral, doar pentru infrastructura din spatele lui”, afirma Lazaroiu pe site-ul blogary.ro.

Consilierul prezidential se intreaba de ce doua partide care in sondaje insumeaza peste 50% se aliaza impotriva unui partid aflat la putere care in sondaje are intre 15-18%.

„Un posibil raspuns este ca, de fapt, alianta este o constructie de imagine menita sa dezmembreze actuala majoritate, si asa fragila, inainte de 2012. (…) O asemenea alianta ar avea si o majoritate actuala, nu doar viitoare si ar prelua parghiile puterii inainte de alegerile din 2012. (…) Cum ar putea sa convinga o alianta cu multe guri de hranit si conflicte interne inerente alti parlamentari sau chiar un partid intreg (UDMR) sa intre intr-o bucatarie in care e o harabura de nedescris si in care risti sa primesti o furculita in ochi inainte de a infige propria furculita in placinta. Mai ales ca tradatorii, sau ultimii veniti, sunt tratati tot timpul ca niste slujnice”, mai spus Lazaroiu.

El mai apreciaza ca aceasta constructie politica nu pare rationala din multe puncte de vedere.

„Se opune unui inamic fragil, are costuri mari de impartire a resurselor, are costuri mari de armonizare a programului politic, polarizeaza o piata media favorabila opozitiei si nu poate tranzactiona viitorul decat pentru naivi. Eu as estima ca va lua un scor agregat de maxim 40%, ceea ce e evident nu poate fi numit un succes electoral dupa criteriul enuntat mai sus”, adauga Sebastian Lazaroiu.

El a identificat trei puncte comune pentru care intelegerile pre-elctorale nu au functionat in 2004, 2008 si 2009 – niciodata nu a existat o alianta formalizata si pre-negociata a celor care se visau la guvernare, presedintele era din tabara cealalta si avea prerogativa nominalizarii candidatului la functia de prim-ministru si teama de anticipate.

„Alianta PSD-ACD trebuie sa invinga cele trei obstacole si, de fapt, cel mai important, tentatia tradarii. Alianta PSD-ACD este o centura de castitate pentru cele doua partide importante, PSD si PNL. Daca oricare ar dezerta, orice alta constructie majoritara ar fi posibila. Crin Antonescu si Victor Ponta se leaga de catarg, isi pun dopuri de ceara in urechi, si confisca orice obiect taios al colegilor de partid, Nastase, Vosganian, Fenechiu pentru ca acestia sa nu cedeze si sa taie franghiile in cazul in care cei doi lideri i-ar ruga sa o faca. Romanilor li se propune deci o constructie deloc naturala din punct de vedere politic, dar menita sa infraneze un instinct natural al politicianului: de a veni cat mai repede la guvernare. Ambalata frumos in cuvinte precum «anti-dictatura», «prosperitate», «viitor luminos», alianta este doar putina bormura pusa in ceai pentru a linisti instinctele omenesti”, este de parere consilierul prezidential.

in finalul postarii, Lazaroiu scrie ca nu vrea sa fie rautacios, dar un strabunic i-a spus ca mitul cu Ulise si sirenele are o versiune mult mai cinica: „Dupa ce Ulise s-a legat de catarg, si-a pus ceara in urechi, a aruncat in mare sabiile matelotilor, pregatit sa infrunte cantecul amagitor al sirenelor, a vazut dintr-odata, trecand pe langa, o alta corabie cu mateloti veseli care isi faceau de cap cu niste sirene. Va puteti imagina figura lui Ulise?”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here