1157865_economy_crisis_1[1]Sanatatea financiara a SUA este mai precara decat cea a Europei, iar dolarul va fi o investitie sigura atata timp cat atentia investitorilor este indreptata spre problemele zonei euro, a declarat un membru al comitetului de politica monetara al bancii centrale chineze. Pretul obligatiunilor SUA va scadea, iar dolarul se va deprecia cand situatia economica din Europa se va stabiliza, a afirmat Li Daokui, membru academic al comitetului de politica monetara al bancii centrale chineze.

„Acum, atentia pietelor este indreptata spre Europa si in urmatoarele 6-12 luni nu se va indrepta spre SUA. insa trebuie sa ne fie clar ca situatia fiscala din SUA este mult mai grava decat cea din Europa. intr-un an sau doi, cand situatia datoriilor din Europa se va stabiliza, atentia pietelor financiare se va indrepta categoric spre SUA. Atunci obligatiunile Trezoreriei americane si dolarul se vor confrunta cu declinuri considerabile”, a spus el.

Presedentele SUA, Barack Obama, a ajuns recent la un acord cu politicienii republicani in privinta prelungirii termenelor unor reduceri de taxe. Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service si-a exprimat, insa, ingrijorarea ca aceste reduceri ar putea deveni permanente, ceea ce va afecta finantele SUA si ratingurile statului pe termen lung. Preturile obliatiunilor Trezoreriei au scazut puternic miercuri, pentru a doua zi consecutiv.

in Europa, Parlamentul irlandez a aprobat prima dintr-o serie de rezolutii pentru sprijinirea unui buget de austeritate pentru 2011, ceea ce reprezinta primul pas in lungul proces de aprobare al intregului buget. Investitorii se tem ca urmatoarele victime ale crizei datoriilor din zona euro vor fi Portugalia si Spania.

O mare parte din investitiile chineze depind de performantele unor active legate de dolar. China detine cele mai mari rezerve valutare din lume, echivalente cu 2.640 de miliarde de dolari, din care doua treimi sunt investite in active denominate in dolari, inclusiv in obligatiuni emise de Trezoreria SUA.

Li Daokui estimeaza ca avansul economiei chineze va depasi 9,5% in 2011 si va ramane peste nivelul de 9% in urmatorul deceniu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here