969696_airplanes[1]Doua avioane militare rusesti au patruns in spatiul aerian deasupra Marii Japoniei, in timpul unor manevre militare aeriene comune ale Statelor Unite si Japoniei, la inceputul saptamanii, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului japonez.

Conform presei japoneze, exercitiile au fost suspendate temporar din cauza acestei intruziuni petrecute luni, dar autoritatile ruse au anuntat ca „Rusia nu a comis nici o incalcare a regulilor internationale privind utilizarea spatiului aerian sau a regulilor de zbor”.

Statele Unite si Japonia au inceput vineri cele mai importante manevre militare comune pe care le-au organizat vreodata, pe fondul tensiunilor din peninsula coreeana.

Cele doua avioane de patrula de tip Il-38 ale Fortelor aeriene ruse au survolat Marea Japoniei luni, in momentul in care se derulau exercitii comune, a recunoscut in fata presei purtatorul de cuvant al Guvernului, Yoshito Sengoku, confirmand o informatie publicata de cotidianul Sankei Shimbun.

Sengoku a precizat ca Japonia a trimis imediat avioane de lupta in zona situata in largul peninsulei Noto, din centrul Japoniei, dar nu a oferit alte detalii.

Un purtator de cuvant al Flotei ruse din Pacific, Roman Martov, a declarat pentru agentia Interfax ca „avioanele Il-38 mentionate in articole din presa straina (…) efectuau zboruri planificate in cadrul activitatilor cotidiene ale flotei”. „Rusia nu a comis nici o incalcare a regulilor internationale privind utilizarea spatiului aerian sau a regulilor de zbor”, a subliniat el.

Manevrele care marcheaza implinirea a 50 de ani de alianta americano-japoneza ar trebui sa dureze pana la 10 decembrie.

Circa 44.000 de soldati, 60 de nave de razboi si 400 de avioane din cele doua tari participa la aceste exercitii in largul insulelor japoneze.

Japonia si Rusia au avute divergente in ultimele saptamani pe tema a patru insule din Kurilele de Sud, la extrema nordica a Japoniei, pe care armata sovietica le-a cucerit la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pe care Tokyo continua sa le revendice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here