UHY Audit CD, companie membra a retelei internationale UHY, una dintre dintre cele mai importante retele de audit si consultanta fiscala din lume, lanseaza in premiera in limba romana publicatia Organizatiei Economice pentru Comert si Dezvoltare (OECD) – GHIDUL PRETURILOR DE TRANSFER, avand 237 de pagini traduse, pentru uzul specialistilor romani.

Acest Ghid reprezinta o revizuire a Raportului OCDE „Preturile de transfer si companiile multinationale” (1979). Ghidul a fost aprobat de Comitetul pentru Afaceri Fiscale pe 27 iunie 1995 si avizat pentru publicare de Consiliul OCDE pe 13 iulie 1995. Romania a aplicat prevederile ghidului incepand cu anul 2008,  continutul acestuia urmand a fi revazut, actualizat si completat periodic cu capitole suplimentare care abordeaza aspecte noi ale preturilor de transfer generate de practica in diferite contexte economice. Criza economica in care ne aflam este  un exemplu de context economic care poate genera abordari noi pentru documentul OECD in discutie, in viitorul apropiat.

“Initierea proiectului, care se incheie astazi cu lansarea oficiala a Ghidului, a fost generata de nevoia unei traduceri si interpretari oficiale a textului original al OECD. Am creat astfel, in colaborare cu experti din forurile cele mai avizate, un instrument de lucru util specialistilor romani din domeniul fiscal ”, a declarat  Camelia Dobre – Managing Partner UHY Audit CD.

Din statisticile oficiale, peste 86% din grupurile de intreprinderi din Romania sunt controlate de persoane fizice sau companii straine, in principal din Germania, Italia si Franta, si activeaza in comert, industria prelucratoare si constructii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In 2008, pe piata locala activau 26.467 de grupuri multinationale, dintre care doar 135 erau controlate din interior. Numarul grupurilor rezidente se ridica la 4.276 de entitati, aproximativ 95% din acestea avand doua sau trei intreprinderi.

Preturile de transfer se refera la preturile de tranzactionare pentru bunuri, servicii, capitaluri care pot sa se realizeze intre filialele unei companii multinationale si care pot fi supuse unor jurisdictii fiscale diferite de la tara la tara.

„Preturile de transfer sunt importante, deoarece o schimbare a acestora are efecte asupra alocarii profitului in cadrul unei companii multinationale, dar si asupra evolutiei celorlalte taxe din tara de rezidenta. Autoritatile fiscale au devenit mult mai atente la ceea ce priveste preturile de transfer, deoarece tranzactionarea lor reprezinta o parte importanta a bazei de taxare, impozitare, pentru companii”  a adaugat  Camelia Dobre.

Mai mult ,Conform Legii nr. 76/2010 , autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, pentru a reflecta pretul de piata a bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. Ghidul preturilor de transfer inglobeaza regulile de calcul ale preturilor de transfer, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu reglementarile fiscale la nivel mondial. Aplicarea acestor reguli conduce la rezolvarea disputelor intre state cu privire la alocarea bazei impozabile in vederea impunerii.indrumarile si comentariile pertinente care insotesc lucrarea, fac din aceasta publicatie atat un instrument uzual de lucru cat si o referinta profesionala comuna in derularea activitatilor comerciale, planificarea tranzactiilor si a investitiilor.

Ghidul analizeaza metodele de a evalua daca relatiile comerciale si  financiare din cadrul unei companii multinationale  si dintre persoanele afiliate de pe teritoriul Romaniei respecta principiul deplinei concurente si discuta aplicarea practica a acestor metode.
  
Ghidul Preturilor de Transfer se adreseaza agentilor economici care desfasoara activitati transnationale precum si specialistilor din administratiile financiare. Este o lucrare utila atat pentru autoritatile fiscale, cat si pentru specialisti din mediul privat care desfasoara tranzactii cu partile afiliate si doresc sa cunoasca toate aspectele referitoare la preturile de transfer.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati website-urile www.uhy.com sau www.uhy-ro.com.  

Persoana de contact:
UHY Audit CD
Simona  – Diana NISTOR
e-mail:  [email protected] 
Tel. 031/425.47 74
Sfarsitul comunicatului de presa

Despre UHY Audit CD
UHY Audit CD a fost infiintata in 2002 ca firma independenta de consultanta fiscala si audit. Camelia Dobre este Managing Partener, avand o experienta de peste 15 ani in domeniul financiar. UHY Audit CD este membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, CECCAR, Camera Consultantilor Fiscali si UNPIR. Din 2007, UHY Audit CD este partenerul exclusiv Urbach Hacker Young in Romania.
UHY Audit CD ofera servicii de audit, consultanta fiscala, contabilitate, resurse umane si contribuie la formarea profesionala in domeniu, prin organizarea de seminarii de specialitate. Majoritatea clientilor UHY Audit CD sunt companii romanesti cu capital strain care inregistreaza o crestere rapida si care provin din domenii diverse: constructii, comert, industria de prelucrare, transport international, turism, asigurari, publicitate, IT.
Despre UHY International
UHY este o organizatie internationala de firme independente de consultanta fiscala si audit, al carui organism de coordonare este compania britanica, Urbach Hacker Young International Limited. Fiecare membru al UHY este o firma separata si independenta. Serviciile de consultanta sunt asigurate de catre membrii UHY si nu de  catre Urbach Hacker Young International Limited.
Urbach Hacker Young International Limited sau orice alt membru UHY nu este responsabil pentru  serviciile oferite de catre ceilalti membri.
UHY International este prezenta in 76 de tari si opereaza cu peste 7600 de consultanti din intreaga lume. In anul 2009, UHY International a inregistrat o cifra de afaceri de 630  milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here